14.09.24

Rīgas eļļas spiestuve

 


                                                                     (1929.gada foto)

                                                                  (Fotografēts 2022.gadā, V.S. foto)

 

V. Hartmaņa Rīgas eļļas spiestuve dibināta 1859.gadā, bet 1896.gadā pārveidota par akciju sabiedrību. Tai bijusi ilggadīga pieredze lineļļas un pernicas, kā arī teicamu lopbarības līdzekļu (eļļas raušu un miltu) ražošanā, tā ieguvusi reti labu slavu kā iekšzemē, tā ārzemēs. Jāpiemin arī teicamie ēdamie augu tauki, kā arī ēdamās un gavēņu eļļas, ko, sevišķi publika bija ļoti iecienījusi. Tāpat izgatavotas tika arī dažādas eļļas ziepju ražošanai un citām tamlīdzīgām tehniskām vajadzībām.

Laikraksts “Latvijas tirgotājs” 1930.gada janvārī raksta: “Stipri lielais gruntsgabals ar labām, masīvām, arhitektoniskā ziņā skaisti iekārtotām fabrikas ēkām dod iespēju katru speciālnodaļu novietot īpašās, pietiekoši plašās telpās, kas ne tikai pirms kara, bet arī pēdējos gados ir apgādātas ar visām jaunlaiku mašīnām un aparātiem. Laba dzelzsceļa satiksme, pašu ostas ierīce un lieli spīķeri dod uzņēmumam iespēju ātri iekraut un izkraut preces. Pirms kara eļļas fabrika izstrādāja 35.000 tonnu jēlvielu gadā, un lai gan pirms 6 gadiem darbus iesākot tika ražots vēl ļoti maz, pēdējos  gados ražošana tā ir gājusi uz priekšu, ka, ievērojot visus augšminētos izdevīgos apstākļus, fabrika katrā ziņā arī turpmāk stipri uzplauks. Izstrādātas tiek sekojošas jēlvielas: iekšzemes linsēklas, kaņepju sēklas, rapšu sēklas, sinepju sēklas, kokosa rieksti, palmu graudi, soja pupas u. t. t.  Ražotas tiek sekojošas preces : pernica N/T, N/G un speciālmarkas, lineļļas visām tehniskām vajadzībām, tāpat rapseļļa, kokosa eļļa tehniskām vajadzībām un kā barības viela”.

Mājokļu attīstītājs “Bonava Latvija” Torņakalnā, teritorijā starp Vienības gatvi un Jelgavas ielu, iecerējis uzbūvēt jaunu dzīvojamo māju kvartālu, kas sastāvēs no deviņām dzīvojamām ēkām ar vairāk nekā 400 divu līdz četru istabu dzīvokļiem. Projekta pirmās kārtas būvniecību plānots uzsākt 2025. gada pirmajā pusē ar sešstāvu ēku, kurā būs 72 dzīvokļi. Godājot zemesgabala vēsturi, nolemts saglabāt un jaunajā būvapjomā integrēt daļu industriālās apbūves, tādējādi piešķirot kvartālam savu neatkārtojamu identitāti, kas atspoguļosies arī projekta nosaukumā. Iedvesmojoties no rūpnieciskās darbības, kas reiz attīstījusies šajā teritorijā, iecerētais jauno mājokļu projekts nosaukts par “Hartmaņa kvartālu”. (bonava.lv)

 

Adrese: Rīga, Vienības gatve 24