22.08.24

Smiltenes vidusskola

 










                                              (Fotografēts 2024.gadā, Līgas Landsbergas foto)

 

Smiltenes vidusskolas pirmsākumi meklējami 1909. gadā, kad vietā, kur tagad atrodas piemineklis “Sašķeltā ģimene”, tika atvērta tirdzniecības skola, uz kuras bāzes 1919. gadā izveidoja reālskolu ar piecām vidusskolas klasēm. Izglītības iestāde aktivizēja arī pilsētas sabiedrisko dzīvi. Skolā notika plaši apmeklēti kultūras un sporta pasākumi.
1922.gadā skola nonāca Izglītības ministrijas pakļautībā un ieguva nosaukumu – Smiltenes Valsts vidusskola. 1928. gadā to pārdēvēja par Smiltenes Valsts ģimnāziju.
1937.gadā ar pilsētas pašvaldības līdzdalību uzbūvēja jaunu skolas namu Dakteru ielā 27.
Pēc Otrā pasaules kara toreiz vienīgā pamatskola Dakteru ielā bija pārpildīta, tāpēc tika nolemts bijušā doktorāta ēkā Dārza ielā izveidot vēl vienu pamatskolu. 1999. gadā šeit pirmoreiz tika atvērta 10. klase. Skola ieguva nosaukumu – Smiltenes 2. vidusskola, bet 2005. gadā – Smiltenes Centra vidusskola.
1993.gadā, pieaugot skolēnu skaitam, Smiltenes ģimnāzijas jaunāko klašu skolēniem tika ierādīta mājvieta a/s “8 CBR” kādreizējā administratīvajā korpusā Rīgas ielā 16 c. Pēc Smiltenes ģimnāzijas reorganizācijas 2004. gadā tā kļuva par patstāvīgu izglītības iestādi ar nosaukumu Smiltenes Trīs pakalnu sākumskola. 1997. gadā sākumskolā darbu sāka pirmā pirmsskolas izglītības grupa “Zaķēni”. Šobrīd izglītības iestādei ir jau 8 pirmsskolas izglītības grupas, kurās mācās bērni no pusotra gada vecumam.
2016.gadā, skolu reorganizācijas rezultātā, visas trīs Smiltenes vispārējās izglītības iestādes – Smiltenes ģimnāzija, Smiltenes Centra vidusskola un Smiltenes Trīs pakalnu sākumskola tika apvienotas vienā – Smiltenes vidusskolā, kas izvietota ēkās Dakteru ielā 27, Dārza ielā 17 un Rīgas ielā 16 c. Šobrīd Smiltenes vidusskola ir viena no lielākajām vispārējās izglītības iestādēm Vidzemē un vienīgā Smiltenes novadā, kur tiek realizēta vispārējās vidējās izglītības mācību programma.



Adrese: Smiltene, Dārza iela 17 un Dakteru iela 27