23.08.24

Smiltenes luterāņu baznīca

 

                                                             (Baznīcas ēka senāk)

                                               (Fotografēts 2024.gadā, Līgas Landsbergas foto)

 

1932.gada izdevums “Vadonis pa Smilteni” raksta: “Luterāņu baznīca būvēta 1370. gadā un tā atradusies pilī. Baznīca no pils vēlāk pārcelta tagadējā vietā. No karojošām tautām baznīca vairākas reizes nopostīta bet vienmēr atjaunota un pārbūvēta. Beidzamo reizi baznīca pārbūvēta 1859. gadā. Būve izmaksājusi 13192 zelta rubļus. Mācītāji bijuši: Grave, Gustavs Dietcs, Jēkabs Lange, Gulecks. Tagad Smiltenes luteriskās draudzes mācītājs kopš 1880. gada 4. maija ir Valkas apriņķa prāvests
Dr. theol. Kārlis Kundziņš”.

Mūsdienās smiltenesnovads.lv par baznīcu raksta: “Šī ir vienīgā tipiska krusta veidā celtā baznīca Latvijā un tai ir piešķirts Valsts nozīmes kultūras pieminekļa statuss.

Smiltenes draudzes baznīcas zīmogā ir skaitlis 1370, ko pieņem par draudzes dibināšanas gadu. Pirmā koka baznīca bijusi bruņinieku pils centrā. 1702. gadā krievu karaspēks baznīcu nodedzināja un zvanu aizveda uz Pleskavu. Tagadējās baznīcas ēkas pārbūve tika uzsākta 1857. gadā. Mārcis Sārums stājas pie Smiltenes baznīcas pārbūves, kas izvērtās gandrīz par pilnīgu jaunbūvi, jo no vecās baznīcas atstāja tikai dažus mūrus, ko iebūvēja jaunās baznīcas altāra daļā. Pārbūves projektu jau 1850. gadā bija izstrādājis namdarmeistars Frīdrihs Hess Limbažos. Pārbūves darbi veikti kārtīgi un apzinīgi. Būves iesvētīšana notika 1859. gada 30. oktobrī. Ernsta fon Lipharda altārgleznu “Kristus augšāmcelšanās” baznīcai dāvājusi toreizējā Smiltenes muižas īpašnieka Bandava kundze. Nezināmu iemeslu dēļ, pēc dažiem gadiem to atjaunojis J. Rozentāls. Baznīcas pulkstenis ir bijušā Latvijas valsts prezidenta Kārļa Ulmaņa dāvana”.

 

Adrese: Smiltene,  Baznīcas laukums 1