04.08.24

Saulkrasti, viesnīca "Strand"

 

                                                              (Viesnīcas ēka senāk)

 

                                                      (Fotografēts 2024.gadā, V.S. foto)

 

1823. gadā Lēdurgas muižas īpašnieks Karls fon Reiterns un Bīriņu muižas īpašnieks Aleksis fon Pistolkorss mazapdzīvotajā piejūras teritorijā uz ziemeļiem no Pēterupes uzcēla pirmās vasarnīcas un izveidoja jaunu peldvietu, kuru tā arī nosauca par Neibādi (Neubad). 

Drīz pēc tam Bīriņu muižas īpašnieks iegūst savā īpašumā visu Neibādi un visas vasarnīcas te piederēja tikai Bīriņu muižai. Vidzemes muižnieki šeit īrēja istabas, pusdienoja restorānā un pavadīja vakarus vietējās kūrmājas (Kuhrhaus) klubā. Tās bija slēgtas telpas, kur notika simfoniskā orķestra koncerti, teātra izrādes un balles. Turpat blakus tika iekopts parks. Ap šo laiku, 19. gadsimta vidu, tapusi arī viesnīca “Strand”.

Kūrorta uzturēšana izmaksāja ļoti dārgi, tādēļ jaunais Bīriņu muižas īpašnieks Augusts fon Pistolkorss sāka izīrēt citiem muižniekiem zemesgabalus vasarnīcu būvei. Sākās strauja Neibādes (Saulkrastu) kūrorta attīstība. Tiek uzcelta baznīca, skola, ārsta māja, vairākas villas un viesnīcas augstdzimušiem atpūtniekiem no Pēterburgas, Maskavas, Tērbatas un Ziemeļvidzemes muižniekiem. Uz jūrmalas kūrortiem devās arī vienkārši ļaudis ikdienišķās pastaigās, bet Neibāde sagaidīja vienīgi īpaši izmeklētus, turīgus atpūtniekus.

Viesnīca “Strand”, tikai nomainot īpašniekus, darbojas līdz pat 20. gadsimta vidum, kad Padomju okupācijas laikos pārtop par poliklīniku un dzīvokļu māju. Atjaunojoties Latvijas neatkarībai, viesnīca “Strand” nonāk Latvijas brīvvalsts laika īpašnieku rokās un šodien te atkal darbojas viesnīca “Strand”.

 

Adrese: Saulkrasti, Ainažu iela 17