17.07.24

Smārdes skola

 

                                                                  (1929.gada foto)
                                                                   (1937.gada foto)
                                                (Fotografēts 2024.gadā, Līgas Landsbergas foto)

 

Sākotnēji skola atradās Smārdes dzirnavās pie Slocenes upes. Telpas dzirnavās Smārdes skolai nebija piemērotas. Pagasta padomes lēmumu par skolas būvi atbalstīja gan inspektors J. Zālamans, gan Izglītības ministrija, un jau 1922. gada jūnijā pagasta pašvaldība saņēma skolas būves izdevumu aprēķinu no arhitekta P. Kundziņa vienotās būvniecības darbnīcas. Kredītu departaments izsniedza finansējumu. Piemēram, 1922.gada 12. oktobrī  Smārdes skola saņēma 8000 rubļu. 
Pagasta valde ievēlēja būvkomiteju, tā izraudzījās vietu pie Smārdes stacijas. Skolu sāka celt 1923. gada pavasarī, un jau 1924./25. mācību gads sākās jaunajā ēkā. Tā bija paredzēta 60 skolēniem, bet jau nākamajā gadā to pārveidoja pat II pakāpes pamatskolu, t.i., no četrklasīgas tā kļuva sešklasīga, un skolēnu skaits jau sasniedza 70.Vēlākajos gados to skaits pieauga līdz 118. Skolēni mācījās trīs klašu telpās, un skolā strādāja trīs skolotāji.

Otrā pasaules kara laikā tika saārdīts skolas otrais stāvs. Līdz pat 1947. gadam skola atradās skolotājas Braucējas mājās, kā arī Katlapu mājās. Kad skolas nams bija atjaunots, darbs normalizējās, bet skola tika pārveidota par divplūsmu skolu. (no grāmatas “Smārdes pagasts”, 1998)

1975.gadā atklāta jauna skolas ēka citā vietā. Mūsdienās vecās skolas ēka izskatās pēc dzīvojamās mājas.

 

Adrese: Smārde, Liepu iela 2