31.03.24

Bojas muiža (Boju muiža, Bojen)

 

                                                                  (1940.gada foto)

                                                                                   (1980.gada foto)

                                                  (Foto no 1988.gada žurnāla "Zvaigzne")



                                                                     (Fotografēts 2015.gadā, V.S. foto)



                                                     (Fotografēts 2020.gadā, V.S. foto)


 










                                              (Fotografēts 2024.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Muižas īpašnieki – Šlipenbahi, Bēri. Boju kungu māja celta 1860. gadā toreizējā barona fon Bēra laikā kā villas tipa ēka. Gotikas formas šeit visai atturīgas, arī mazliet panaivas - projektētājs tās nav centies izcelt, bet galveno uzmanību veltījis apjoma telpiskajam risinājumam. Ēkā bija ar koka paneļiem un kasešu griestiem rotātas telpas.

Kungu mājā kara laikā atradās vācu hospitālis. Pēckara gados – vietējā kolhoza noliktavas. 1950. – 60. gados te iemitinājās Aizputes mežsaimniecība, kuru vēlāk pārdēvēja par MRS. Šajā laikā, lai paplašinātu kantora telpas, pilij uzcēla piebūvi, un tādēļ mūsdienās pils netiek uzskatīta par arhitektūras pieminekli. Bijušās Boju muižas pils zālēs bija iekārtota Meža muzeja ekspozīcija, kas iepazīstina ar meža bagātībām un tā apsaimniekošanas vēsturi. 2014.gadā nams restaurēts un pārbūvēts. Blakus atrodas parks ar diviem dīķiem un Eiropas baltegļu stādījumiem.

1988.gada žurnāls “Zvaigzne” cita starpā raksta: “Baronese Bēra nodzīvojusi Bojās līdz 1939. gadam, līdz pārcēlusies uz viņsauli. Pēc baroneses Boju pilī ievācās Aizputes mežniecība un pastāvēja līdz reorganizācijai 1975.gadā. Jau nākamajā gadā durvis vēra Slīteres valsts rezervāta Meža muzejs, kurš 1982. gadā ieguva Tautas muzeja nosaukumu. Jūs teiksiet - kur Slītere un kur Aizpute! Slīteres pakļautībā ir arī Grīņu rezervāts, un tas jau turpat netālu vien ir”.

Adrese: Dienvidkurzemes novads, Kazdangas pagasts, Bojas (koordinātes - 56.679334, 21.657694 )