21.02.24

Pērses ūdensdzirnavas

 

                                                               (1930-to gadu foto)




                                                                  (Fotografēts 2022.gadā, V.S. foto)
 
                                                       (Fotografēts 2023.gadā, V.S. foto)

Pēc atgriešanās no darba sabiedriskajā ēdināšanā Maskavā Gita un Haralds Mārcēni-Ancāni bija iecerējuši dīku pilsētnieku dzīvi, bet notika citādi. Jau vairākus gadus viņi dzīvo Koknesē, aizrautīgi darbojas dārzā, priecājas par dabu un par savām mājām sauc 1878. gadā būvēto ēku, kas savulaik tika celta kā Pērses dzirnavas.

1937.gada izdevumā „Kopdarbība” ir raksts par Kokneses kooperatīvu, kam piederēja tolaik arī Pērses ūdensdzirnavas. Cita starpā šajā raksta teikts: „Dzirnavas, kuras piešķiršanas brīdī atradās ļoti nolaistā stāvoklī un ņemot vērā, ka tās jau toreiz bija celtas gadus 80 atpakaļ, prasīja lielākus ēkas, dambja un iekārtas remontu,s līdz ar to lielākus ieguldījumus. Pakāpeniski dzirnavas savestas labā stāvoklī un agrākās iekārtas papildinātas, ar grūbu gaņģi, ziemas un vasaras labības tīrītājiem, sēklu kodināmo iekārtu. Šīs iekārtas, attīstoties labības ražošanai valsts un brīvā tirgus vajadzībām, darbojas par svētību apkārtnes lauksaimniekiem”.

Izlasot šo 1937.gadā publicēto rakstu, var secināt, ka dzirnavas celtas ap 1850.gadu, nevis 1878.gadā, kā pieminēts rakstā par dzirnavu jaunajiem saimniekiem.

Aizkraukles laikraksts „Komunisma uzvara” 1973.gadā raksta: „Pērses dzirnavu ezers Kokneses ciematā atstāts pilnīgā novārtā. Regulējošais aizsprosts ir avārijas stāvoklī. Krasta un starpbalsti pie pamatnes tiek izskaloti. Pavasara palu laikā daļēji izskalots arī zemes aizsprosts. Tilta virsma tā bojāta, ka pārvietošanās pa to apdraud dzīvību. Ņemot vērā Kokneses ciemata iedzīvotāju vajadzības pēc labas atpūtas vietas, kolhoza saimnieciskās vajadzības un ezera nozīmi ciemata ainavā, tas jāatjauno. Nepieciešamo zemes un regulējošā aizsprosta aizvaru sistēmas un sliekšņu remontu varētu veikt Kokneses kolhozs ar vietējās padomes un visu iedzīvotāju atbalstu. Ja tuvākajā laikā te neko nedarīs, dzirnezers aizies bojā.”

Adrese: Aizkraukles novads, Koknese (koordinātes - 56.654701, 25.445720)