09.09.23

Bērzu muiža (Bērzumuiža, Planeborn) Īslīces pagastā

 









                                             (Fotografēts 2023.gadā, Līgas Landsbergas foto)

17. gadsimta beigu dokumentos pieminēta Plānbornes (Planenborn) muiža, kas vēlāk kļuva par fon Šepingu pārvaldītās Bornsmindes (Bornsmünde) muižas pusmuižu. Latvieši Plānborni dēvēja par Bērzumuižu.

19. gadsimta otrajā pusē Bornsmindes pagasta valdē tika diskutēts par jaunas skolas ēkas nepieciešamību. Pagasta valdes vairākums atbalstīja ieceri jauno skolu būvēt pie Bērzumuižas, jo tā atradās toreizējā Bornsmindes pagasta vidusdaļā. Blakus esošā nelielā Greizdarbes (Greiersdorf) pagasta valde nolēma pievienoties šīs skolas būvniecībai. Zemi piešķīra no muižas, bet gandrīz visas pārējās būvniecības izmaksas nācās segt no abu pagastu iedzīvotāju nodokļiem. 1887. gadā jaunā skolas ēka tika pabeigta.

Pēc agrārās reformas Bērzumuiža tika sadalīta un tika izveidotas jaunsaimniecības. Bijušajā pusmuižas centrā darbojās pienotava, kurā bija četri strādnieki, un tā piederēja 1924. gadā izveidotajai Bornsmindes piensaimnieku sabiedrībai.

20. gadsimta 30. gados skolas namā atradās Īslīces 2. pakāpes jeb sešu klašu pamatskola, kurā strādāja četri skolotāji.

Padomju okupācijas laikā 1945. gadā Īslīces pagastā izveidoja triju ciemu administratīvās teritorijas. Kādreizējā Bērzumuiža tika iekļauta Plānītes ciema teritorijā. Plānītes ciemu likvidēja 1954. gadā un tā teritoriju iekļāva Īslīces ciemā. Lauksaimniecības kolektivizācijas laikā Bērzumuiža kļuva par kolhoza “Vārpa” centru, bet vēlāk, pēc tam, kad tika apvienotas kolektīvās saimniecības, šeit atradās Ļeņina kolhoza Vārpas iecirknis. Tāpēc mūsdienu Bērzus tolaik biežāk sauca par Vārpām. Kolhoza laikos bijušo muižas ēku pārbūvēja par klubu (ne tikai pārbūvēja, bet arī izkropļoja, piebūvējot neglītu piebūvi), Bērzos bija arī krejotava un mehāniskās darbnīcas.

Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas kolhoza zemes un citi nekustamie īpašumi tika sadalīti un privatizēti, izveidojot zemnieku saimniecības. Bijusī krejotavas ēka tika pārbūvēta par Īslīces pagasta pakalpojumu centru.

Īslīces skolai 1993. gadā tika uzcelta piebūve – jaunais mācību korpuss –, bet 2000. gadā tika uzcelta sporta zāle. 1999. gadā šī mācību iestāde no pamatskolas pārtapa par vidusskolu, bet 2018. gadā tā atkal tika atgriezta pamatskolas statusā. 

Adrese: Bauskas novads, Īslīces pagasts, Bērzi (koordinātes - 56.341638, 24.104384 )