13.10.22

Ruskulovas muiža (Ruskulavas muiža, Ruskuli, Ruskelhof, Ruskulau, Ruskulowo)

 












                                             (Fotografēts 2022.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Celta 18.gadsimtā un piederēja grāfam Tolstojam, vēlāk baronam Levenšteinam. Ap 1897.gadu tā piederēja Krievijas cara Nikolaja II mātei Romanovai. 1905. gadā muižas kungu māju nodedzināja, bet pirms Pirmā pasaules kara to atjaunoja.

Ruskulovas muižas parks ir regulāra plānojuma parks ar 18. gadsimtā stādītiem kokiem. Parkā tika iestādītas divdesmit eksotisku koku un krūmu sugas. Muižas parks aizņem 2,7 ha platību. Ozols parka centrā sasniedz gandrīz 4,2 metru apkārtmēru, bet lielākais parka lepnums ir simtgadīgu lapegļu aleja. Lapegļu aleja savieno Ruskulovas muižas parku ar vējdzirnavām. No parka uzkalniņa, kur atrodas senas vējdzirnavas, paveras lieliska ainava uz tuvāko apkārtni. Šī uzkalniņa malā atrodas zviedru kara kapi, kas atrodas valsts aizsardzībā.

Līdz Otrajam pasaules karam bijušās muižas dzirnavas piederēja J. Amantovam.

Muižas teritorijā mūsdienās (2022.gadā) atrodas vairāku saimniecības ēku drupas, kā arī vārtu stabi. 1980. gadu beigās blakus vecajām muižas saimniecības ēkām uzbūvēja trīs dzīvojamās mājas mežstrādniekiem, kas strādāja Ruskulovas mežsaimniecībā, kura šeit darbojās līdz 2000. gadam. 

Adrese: Ludzas novads, Salnavas pagasts, Ruskulova (koordinātes - 56.797348, 27.494232 )