03.10.22

Prezmas muiža (Preźma, Presmas muiža)

 












                                               (Fotografēts 2022.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Prezmas muižas kungu māja bija pārvērsta par īstu kunstkameru, kurā viesu apskatei bija eksponēts Staņislava Soltana gredzens, ordeņi un Lietuvas vojevodistes maršala zizlis – Tadeuša Kostjuško dāvana, vairākas zīda jostas, starp kurām bija arī karaļa Jana III zelta josta, medaļas, ordeņi, gredzeni, tabakas dozes un citas S.Soltana, L.Plātera un kņaza J.Ponatovska piemiņas lietas. (D.Bruģis “Historisma pilis Latvijā”)

Prezmas muižas parks, kurā atrodas ūdensdzirnavas, ir īpaši aizsargājama dabas teritorija, kas tagad ir ārkārtīgi nekopta un aizaugusi. Parka īpašnieks dzīvojot Amerikas Savienotajās Valstīs.

Laikraksts “Moras zeme” 1994.gadā raksta: “Rēzeknes rajona (bij. Maltas pag.) teritorijā jau 16.gadsimta dokumentos pieminēta Prezmas muiža, kurai Livonijas laikos piederējušas 2180 desetīnas zemes, 10 latviešu un 1 vecticībnieku sādža, mūra baznīca un latviešu draudzes skola. Prezmas muižas teritorijā bijusi arī Losu pusmuiža.”

Grāmatā “Poļu kultūra Latvijā” (1994) par muižu teikts: “Prezma piederēja no sākuma Brinkiem, tad Bergiem, vēlāk Borhiem, no kuriem savukārt 1714.gadā īpašumu iegādājās Jans Peresvet-Soltāns. Muižas ēka, visdrīzāk, attiecas uz šo laika posmu. Tā tika uzcelta izstiepta taisnstūra formā. Uz augsta apdzīvojama pagrabstāva bija vienstāva celtne, kurai piekļāvās divstāvu kvadrātveida spārns. 19.gadsimtā, acīmredzot, simetrijai, piebūvēja trīsasu spārnu. Muižas ēkas tika nopostītas 1. pasaules kara laikā. “

 

Adrese: Rēzeknes novads, Silmalas pagasts, Prezma (koordinātes - 56.397489, 27.125405 )