24.01.21

Hoftenbergas muiža (Kalnu muiža, Hoftenberg)

 

                                                                   (Muižas pils senāk)
                                                  (Attēls no grāmatas "Daugavas muižas")
                                                                 (2018.gada foto)

Celta ap 1910.gadu. Ārēji efektīgā, bet nelielā celtne būvēta kā Mariana Šahno rezidence. Tā pavisam maz līdzinājās Latvijas muižu kungu mājām. Tā vairāk līdzinājās Ziemeļeiropas agrīnā, barokālā klasicisma piļu miniatūrai kopijai. Sākoties pirmajam pasaules karam, ēkas iekšdarbi vēl nebija pabeigti. Pēc īpašnieka nāves 1923.gadā jaunceltni mantoja viņa brālis – Juzefovas muižas īpašnieks Bogdans Šahno. Tā kā Latvijas agrārais likums nepieļāva divu muižu centru atstāšanu vienas ģimenes īpašumā, kā arī tāpēc, ka viņš nevarēja uzturēt vēl otru lielu īpašumu, viņš Kalnu muižu pārdod. 1934.-1935.gadā Hoftenbergas muižas zemi un “Kalnu” mājas ieguva savā īpašumā Juris Velkme (dzimis 1889.g. Rudzātu pag. Saltupē) un saimniekoja līdz padomju okupācijai, vēlāk devās bēgļu gaitās un ar kuģi ierodas Vācijā. Vēlāk visa ģimene nokļūst Amerikā, kur viņam piebiedrojas viņa sieva Jugana, dēli Valdis un Juris.  Laika gaitā vēl nepabeigtā Hoftenbergas kungu māja tika nojaukta, bet parks iznīcināts.

Muiža atradās kraujā – Daugavas ielejas krasta malā un nogāzēs. Atrodama informācija, ka šajā vietā karalis Stefans Batorijs stāvējis Daugabpils aplenkšanas laikā 1582.gadā Livonijas kara laikā.

Kāds cits avots min, ka daļēji nojaukta, ēka pārdzīvo padomju okupācijas laikus, līdz 2002. gadā nodeg. Līdz mūsdienām saglabājušās vien ēkas sienas, kuras slēpj biezs augājs. Var tikai iedomāties, kādi skati šeit kādreiz pavērušies uz Daugavas ieleju! Muižas parks ir vietējo iedzīvotāju pastaigu vieta.

Adrese: Daugavpils novads, Naujenes pagasts, Krauja (koordinātes - 55.909008, 26.657063 )