28.11.20

Mellās ūdensdzirnavas (Melnās ūdensdzirnavas) Zaļenieku pagastā

 

                                                       (Fotografēts 2020.gadā, V.S. foto)

1995.gada izdevumā “Es daru tā” par šo vietu rakstīts: “Zaļenieku pagastā ir vietvārdi - Mellās dzirnavas, Mellā leja, Mellais dīķis un Mellais krogs. Izrādās, ka pamatu šiem baigi melnajiem nosaukumiem devis laupītājs Ansis Kaupēns. Devāmies izjautāt «Pļavasstrazdu» māju saimniekus, kuri dzīvo Mellajā lejā. Lai uz turieni nokļūtu, bija jābrauc cauri mežam. Likās, ka mežs ir drūmu noslēpumu pilns. Mēs pat uz brīdi pieklusām. Bija tāda sajūta, it kā pats Kaupēns uz mums noskatītos no meža biezokņa. Labi, ka meža ceļš drīz beidzās un mēs izbraucām saulainā pļavā. «Pļavasstrazdi» bija klāt. Saimnieks stāstīja, ka 20. gados šī leja bijusi Kaupēna sirošanas vieta. No rīta noskatījis, kas aizbrauc uz Jelgavas tirgu, vakarā gaidījis, un naudas zutenis bijis viņa. Mello leju mēdz saukt arī par Kaupēna leju. Kaupēns mēdzis apciemot Mello dzirnavu dzirnavnieci. Mellās dzirnavas nav saglabājušās un no Mellā kroga ir palikuši tikai akmeņi. Vien tautā klīst dažādi nostāsti par Kaupēnu.”

Mūsdienās šajā vietā ir viesu nams “Kaupēna dzirnavas”. Saimnieki izvēlējušies neizmantot vietas vēturisko nosaukumu. Tā pamazām izzūd no aprites un kartēm vēsturiskie nosaukumi.

Adrese: Jelgavas novads, Zaļenieku pagasts (tā kā Blogspot savā jaunajā versijā kopš 2020.gada oktobra liegusi iespēju kartē atzīmēt precīzu objekta atrašanās vietu, publicēšu koordinātes šeit – 56.492282, 23.420650 )