25.02.20

Slīpes muiža (Schliepenhof)







(Fotografēts 2020.gadā, Līgas Landsbergas foto)
                          (Foto no "Zudusī Latvija", tikko uzceltā pils pirms nodedzināšanas 1905.gadā)

Slīpes muiža ap 1905. gadu uzbūvēta kā varena historisma laika neorenesanses stila jaunceltne . Vēl pat nebija pabeigti pēdējie remontdarbi. Toties saimniecības ēkas - lopu kūts piecdesmit govīm no plēstiem akmeņiem, šķūņi, klētis, staļļi - viss jau bija uzcelts un tajās saimniekoja. Slīpes muižas saimnieks - Robert Baron Schoultz-Ascheraden jau bija samaksājis par mūrnieka darbiem podiņu krāšņu izbūvē, pilī bija ievilkts ūdensvads, augšstāvā ūdenstornis, bija paredzēts iestādīt gaisa dārzu, jeb puķu galu. Taču Piektā gada nemiernieki pili nodedzināja.  Tā bijusi viena no greznākajām un bagātākajām apkaimes muižām un par tās degšanu apkārtnes iedzīvotāji mēguši teikt: “Kad Slīpes muiža dega, zelts tecēja ārā.”

Vēlākie muižas nomnieki pils atliekas nojauca, jo par ēkas drupām bijis jāmaksā lielus nodokļus, bet pati ēka nebija izmantojama. Pils ķieģeļi iemūrēti Nītaures luterāņu baznīcā, bet šķeltie laukakmeņi no pils pamatiem izmantoti Nītaures pareizticīgo baznīcas vajadzībām.

Saglabājusies Slīpes muižas bijusī veļas māja, kas ir skaista sarkanu ķieģelu ēka ar šķeltiem akmeņiem pamatos un koka apdari.

Adrese: Amatas novads, Nītaures pagasts, Slīpe