11.08.19

Žagares muiža (Žagarės dvaras, Gut Stare Žagory)







                                                  (Fotografēts 2018.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Žagares muižas komplekss ir spilgtākais klasicisma paraugs Lietuvā. Žagare ir zināma arī ar senām zirgkopības tradīcijām, tāpēc nozīmīgākā muižas kompleksa daļa tieši ir staļļi, manēža, ratnīca un citas zirgkopības ēkas, pie kurām atrodas arī hipodroms.
Muiža pieminēta jau kopš 16. gadsimta pirmās puses. 1795. gadā muiža tika piešķirta Platonam Zubovam. 1857. gadā Dmitrijs Nariškins (Dmitrijus Naryškinas) nopirka sava brāļadēla Platona Zubova (Platonas Zubovas) muižu, uzbūvējot te neoklasicisma pili. 1914. gadā muiža tika nodota Jurģim Gricevičam. Muižas ansamblis, kas saglabājies līdz mūsdienām, izveidojās 19. gadsimta beigās. Sākot ar 1858. gadu Nariškinu pārvaldībā tā tika pārbūvēta un pārveidota par angļu stila rezidenci. Uz līdzena reljefa ir vairākas ēku grupas: parka ieskauta rezidences pils, zirgaudzētava, angļu kotedžu stila mājas, alus darītava, dārznieka māja,  pienotava, trīs sargu namiņi u.c.
20. gadsimtā pilī atradās skola, vēlāk speciālās skolas kopmītne, veco ļaužu pansionāts. Ēka bija diezgan nolaista, tāpat arī parks. 2011.gadā komplekss tika atjaunots. Tagad te atrodas ne tikai Reģionālā parka direkcija un Apmeklētāju centrs, bet notiek arī dažādi pasākumi un izstādes.

Adrese: Malūno g. 1, Žagarė, LT-84331 Joniškio raj.