01.07.19

Rūmenes muiža (Ruhmen)





                                                        (Fotografēts 2014.gadā, V.S. foto)



                                                         (Fotografēts 2015.gadā, Līgas Landsbergas foto)                                             

 

Rūmene pirmoreiz minēta 1462.gadā kā Fetpanša lēnis, bet jau 1511.gadā ietilpa Butlara lēnī, kurš to no Fetpanša nopircis. 1610.gadā Rūmeni ieguva Bērenti no Srazdiem, bet no 1653.gada līdz 1658.gadam tā piederēja Tobago salas pēdējam gubernatoram Ditriham Altenbokumam. Vēlāk to nopirka leitnants Brunovs, bet 1711.gadā muižu ieguva Mirbahu dzimta. Vēlākajos gados muiža piederējusi gan Mēdema dzimtai, gan Borha, Firksa, Štrombergu un Disterloes dzimtām.  Par īsto Rūmenes muižas sākumu var uzskatīt Viktora fon Disterloes un Katarinas Kleistas saimniekošanas laiku, kad uzcelta pils, sākts veidot parks, celtas saimniecības ēkas. Pils celta 1876.gadā pēc vācu arhitekta Teodora Zeilera projekta. Pils būvētājs bijis polis Jenzišs no Rīgas Anniņmuižas. Kungu māja atrodas pakalnā, un tās gala fasādi ar zemāk esošo parku savieno kāpņu un terašu sistēma, kas beidzas pie dīķa ar mākslīgi veidotu sirds formas saliņu. Šī terasu sistēma, pēc vēsturnieku atzinuma, ir liels retums, un to var uzskatīt par vienu no izcilākajām šāda veida neorenesanses stila būvēm Latvijā. 1900.gadā muižas parku veidoja un plānoja Rīgas dārzu direktors Georgs Kūfalts.


No 1910. līdz 1920.gadam muiža piederēja Austrijas vicekonsulam Eiženam Švarcam. Pēc Latvijas Republikas izveidošanas pili nopirka brāļi Dauguļi – Latvijas Konservatorijas profesors un pianists Arvīds Daugulis un Kandavas baznīcas ērģelnieks, kora vadītājs un Lāčplēša ordeņa kavalieris Ervīns Daugulis. (no V.Avotiņa un I.Luksa grāmatas “Lejup pa Abavu”) Dauguļi vasarās te rīkoja literāros un mūzikas vakarus. Tieši šis periods muižai ieviesis muzikālu auru, jo, kā vēsta liecības, tad šeit vienmēr tikusi atskaņota mūzika. Uz muižas kāpnēm Edvards Virza savulaik lasījis dzeju, biežs viesis bijis Vilis Plūdonis un Elza Stērste.
Vēlāk ēkā atradusies skola un arī kolhoza kantoris, bet tagad tas ir Hotel Bergs īpašums -  vasaras rezidence. Kungu mājas rekonstrukciju, piemērojot to mūsdienu dzīvesveidam, vadīja Zaiga Gaile, un par šo projektu saņemta balva „Labākā pārbūve 2008” no Latvijas Arhitektu Asociācijas. Ēka pirms rekonstrukcijas esot bijusi diezgan bēdīgā stāvoklī un ir notikusi vērienīga pārbūve 5 gadu garumā.  Māju uzcēla uz pāļiem un zem tās izraka pagrabu, kas pirms tam bijis pavisam neliels. Uzsēdinot ēku uz pāļiem, atklājās, ka muiža celta uz laukakmeņiem, līdz ar to ar tehniku nebija iespējams izveidot pagrabu, tāpēc rakšanas darbi bijis roku darbs, kas prasījis gadu no kopējā rekonstrukcijas perioda. Viens no akmeņiem diametrā esot bijis aptuveni 2 metru liels, tāpēc rekonstrukcijas laikā netrūka nedz pārsteigumu, nedz negaidītu pavērsienu.
Pēc rekonstrukcijas muiža ieguvusi trīs stāvus virs zemes un arī krietni plašāku pagrabstāvu. Pirmā stāva telpas un daļēji pagrabs paredzēti saviesīgajai dzīvei – banketiem vai vakariņām draugu lokā, kamerkoncertiem vai korporatīvām sanāksmēm, savukārt otrajā un trešajā stāvā izvietoti pieci apartamenti.

Adrese: Kandavas novads, Kandavas pagasts, Rūmene