06.07.19

Popes muiža (Popen)

                                            (Fotografēts 2014.gadā, Līgas Landsbergas foto)
                                         (Fotografets 2019.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Vārds Pope it kā nozīmē ciņainu purvu vai mīkstu kūdru. Stāsta, ka senais jūras krasts esot bijis pie Popes. (no Alfrēda Stinkuļa “Īkšķojot pa Latviju”)

Kungu māja celta 1608. vai 1620. gadā. Vēlāk tai piecelta virtuves ēka, kuru ar kungu māju savieno kalpu māja. 17. gadsimta beigās, lai arī pārbūvēta, pils vēl arvien ir vienstāvu ēka. Uz gadsimtu robežas ēka vēlreiz kapitāli pārbūvēta. Izbūvēti 4 mezonīni, 4 skursteņi. Parādes durvis aptvēra portāls, balstīts uz 4 apaļām koka kolonnām. Rezultātā ēka kļuvusi par lepnu pili ar 78 stikla logiem, kas tai laikā bijis liels greznums. 1840. gadā piebūvēts neogotisks lievenis. Kungu mājā saglabājušies 18. gadsimta un 19. gadsimta 3. ceturkšņa interjeru apdare - koka paneļi, kasetēti koka griesti, griestu plastiskā apdare, klasicisma ārdurvis, rokoko krāsns. Ēkā bija saglabājies arī milzīgs daudzums senu piemiņas lietu. Vēsturnieks G.Heine 1905.gadā aprakstījis pils iekšieni: “Tajā daudz senu Bēru dzimtas mēbeļu, dažas skaistas gleznas, majorāta bibliotēka ar apmēram 4000 sējumu franču, vācu un angļu valodās.” Te atradies liels skaits dažādu valstu monarhu portreti, kuri lielākoties pašu dāvināti. Te viesojies arī vēlākais Vācijas kanclers Oto fon Bismarks, kurš tieši Popē 1857.gada augustā nomedījis savus pirmos divus aļņus. G.Heine savu aprakstu par pili nobeidz ar vārdiem: “Daudz tradīciju un daudz spokainības palicis šajā senajā celtnē”. (no D.Bruģa grāmatas “Historisma pilis Latvijā”)
No 16. gadsimta 2. puses līdz 1920. gadam muiža pieder fon Bēru dzimtai. Pirmais tās īpašnieks ir Johans Bērs (Johann Behr), bet pēdējais barons Georgs fon Bērs (Baron Georg vo Behr). Pēc 1920. gada kungu mājā izvietota skola un pašlaik tajā ir Popes pamatskola.
Popes muižā filmēta slavenā izēšanās epizode latviešu filmā ''Velna kalpi''.
Muižas parkā aug visskaistākais Latvijas dižskābārdis (apkārtmērs 3m), milzu ozols (apkārtmērs 6 m), īves un ēdamo kastaņu koki. Muižas komplekss 1996. gada atzīts par Eiropas nozīmes arhitektūras pieminekli.

2018.gada 18.jūlijā biedrība “Popes muiža” ziņo: “Šis ir sasodīti skumjš rīts Popes muižā. Paldies visiem glābējiem un atsaucīgajiem līdzcilvēkiem par palīdzību, jo nelaimē nav cietušo. Naktī uguns ir nopostījusi Popes muižas vienu no centrālajām ēkām, vienu no senākajām ēkām, Popes muižas pārvaldnieka māju, tautā sauktu arī par Rennamu. Šobrīd uguns nelaimes cēlonis vēl nav skaidri zināms, taču ir pamatotas aizdomas, ka to izraisījis viens no mājas iedzīvotājiem, kurš tobrīd atradies savā dzīvoklī, stiprā alkohola reibumā. Paldies dziesminieku festivāla "Vārti" dalībniekiem, kas tobrīd uztrurējās blakus ēkā, ātri noreaģēja, izsaucot glābējus un no mājas evakuēja iedzīvotājus.”



Adrese: Ventspils novads, Popes pagasts, Pope