06.07.19

Pilkalnes muiža (Pilkaln) Pilskalnes pagastā



                                      (Fotografēts 2016.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Muižas kungu māja vēl 20. gadsimta 60-os gados bijusi vesela. Tad sabojājās jumts... un tā pamazām izvazāta un nokurināta. Tagad vietu ar meklēšanu jāmeklē. Šobrīd te ir privātīpašums
Saglabājusies kalpu māja, graudu kalte, stallis (daļēji), sens ābeļdārzs.  Kaltē ir unikāla graudu žāvēšanas krāsns, kura tagad atjaunota.
Rodas iespaids, ka ēkas varētu būt celtas 20. gadsimta sākumā, tomēr izrādās, ka ar ķieģeļiem apmūrētas 18. gadsimta ēkas. Vienīgi kalpu māja ir jaunāka celtne. Uz vecās muižas kūts pamatiem no veciem materiāliem uzbūvēta saimniecības ēka, kas iekļaujas apbūvē. Vienā no ēkām saglabājies milzīgs manteļskurstenis.

Muižas ēku īpašnieks daudz pētījis muižas vēsturi un pārzin arī savas apkārtnes vēsturiskos faktus. Viņš veido dažādu senu iekārtu, rīku, mēbeļu glabātuvi un skumst par to, ka daudzās apkārtnes mājās cilvēki nesaskata vērtību šādos senos priekšmetos un ļauj tiem aiziet postā. Saimnieks laipni izvadā pa apkārtni, pastāsta, parāda. Te iekārtota arī istaba viesiem īstā lauku noskaņā.

Pa vienu no muižas alejām var aiziet līdz Lietuvai.

1938.gadā “Jēkabpils vēstnesis” raksta par Pilkalnes skolu: “Šīs skolas sākums meklējams Pilkalnes muižā. Pirmās ziņas par Pilkalnes skolu min Neretas mācītājs P. O. Vāgners, kurš savā grāmatiņā „Ziņas par Neretas draudzi" raksta, ka 1834. g. fon Rechenberg Lintens nopircis Pilkalnes muižu un tanī gadā licis iemācīt grāmatā 19 bērnus. Tālāk Neretas mācītājs Fr. V. Vāgners „ Latviešu Avižu" 1836. g. 5.numurā ziņo, ka Pilkalnes muižas vienā ērberģī 20 bērni top dziedāšanā un grāmatā mācīti no viena veca pagasta locekļa. Pēc nostāstiem šis skolotājs pēc uzvārdu došanas (1836. g ) dabūjis uzvārdu Skolnieks.
1841. g. sastādītā skolas gada pārskatā atzīmēts, ka skolā mācās 14 zēni un 16 meitenes.”


Adrese: Neretas novads, Pilskalnes pagasts, Pilkalne