16.06.19

Baldones medību pils (Baldones Baltā pils, Baldohn)


                                               (Fotografēts 2013. gada  19.oktobrī; Līgas Landsbergas foto)                                                                                                                                            
Kopš 1901. gada beigām, sena parka ieskauta un šobrīd renovēta, Baldoni rotā Baltijas virsmežziņa pana Mickeviča medību pils, kas laika gaitā bijusi gan I Pasaules kara hospitālis, gan sanatorija, gan kolhoza kopmītnes. Pils savu nosaukumu "Baltā" ieguvusi, jo vienmēr ir krāsota baltā krāsā.
Pils celtniecība uzsākta ap 1890.gadu virsmežziņa Mickēviča ģimenes vajadzībām. Ap pili ticis iekopts skaists parks, kurā auga reti sastopami koki: lapegles, dižegles, ciedru priedes, Mandžūrijas korķa koki, sudrabegles, sarkanie ozoli.
1.Pasaules kara laikā pilī līdz 1915.gada oktobrim ticis izvietots krievu armijas hospitālis, bet no 1915.gada oktobra - vācu armijas hospitālis. Pēc kara pilī dzīvoja Mickēviča jaunākais dēls Nikolajs ar ģimeni. Mickēviči neapdzīvoja visu pili, daļu telpu izīrēja kūrorta viesu vajadzībām. No Kurzemes uz Balto pili pārcēla bērnu patversmi, kas šeit atradās neatkarīgās Latvijas laikā, padomju un vācu okupācijas laikā.
Padomju laikā to sauca par bērnunamu, bet 1944. gada septembrī vācu pārvalde bērnunamu pārcēla uz Mercendorfas pili, kur tajā laikā darbojās otra bērnu patversme. Telpas tādējādi tika atbrīvotas un iekārtota vācu karaspēka lazarete.
No 1945. gada līdz 1980. gadam Baltajā pilī atradās sanatorijas "Baldone" viena no septiņām kūrorta nodaļām. No 1980. gada Balto pili nodeva ciemata slimnīcai. Slimnīcu gan tur neiekārtoja, bet kolhozs "Baldone" pilī ierīkoja kopmītnes, kur dzīvoja kolhoza celtnieki, viesstrādnieki.
1985.gada 15.oktobrī, ēkā tika atklāta Baldones mūzikas skola. 1994.gada vasarā Baldonē viesojās Nikolaja Mickēviča dēls un noklausījies Baltās pils audzēkņu sagatavoto koncertu, pedagogu un audzēkņu vecāku stāstījumu par šīs skolas lielo izglītojošo nozīmi gan tuvākās apkaimes, gan arī Daugmales un Vecumnieku pagasta bērnu izglītībā, Mickeviča kungs oficiāli novēlēja savu muižu – mūzikas pamatskolai.
Baltā pils tikusi renovēta un ap to joprojām atrodas 20.gs. sākumā stādītais parks. Iekšā vēsturiskais interjers nav saglabājies, jo telpas tiek izmantotas skolas vajadzībām. 

Adrese: Baldone, Daugavas iela 23