08.06.19

Arendoles muiža (Randol, Randauka)


                                            (Fotografēs 2014. gadā, Līgas Landsbergas foto)

                                                                      (Fotografēts 2015.gadā, V.S. foto)
 


Arendoles pils atrodas Preiļu rajona Rožkalnu pagastā, Dubnas upes krastā, gleznainā vietā. Būvēta kā medību pils, paredzēta atpūtai. Latgales muižu arhitektūrā Arendoles pils apbūves komplekss izceļas ar greznību un savdabību un ir saglabājies līdz mūsu dienām. Centrā atrodas kungu nams, kurš uzbūvēts 19. gadsimta sākumā. Pils ir izbūvēta tā, ka gaiteņi tiek izgaismoti ar virsgaismu.

Pēdējie pils īpašnieki 20.gs.sākumā bija grāfi Plāteri-Zībergi, kuru lojālā attieksme pret zemniekiem pasargāja muižu no iznīcības. Arendoles pilī pēc gubernatora rīkojuma 1861.gada 1. augustā grāfs Stanislavs Plāters-Zībergs iztulkoja zemnieku brīvlaišanas likumu latgaliešu valodā.
Tagadējais muižas īpašnieks ir Arvīds Turlajs - kaismīgs Latgales patriots, latgaliešu valodas un tradīciju aizstāvis, kā arī vēstures zinātājs. Raksts par muižu: http://www.diena.lv/arhivs/pils-par-kuru-jaatdod-dvesele-12069879

Filmas “Segvārds Vientulis”, kas stāsta par katoļu priestera Antona Juhņeviča traģisko likteni, kadri filmēti Arendoles muižā. Te filmētas arī Viestura Kairiša filmas "Pilsēta pie upes" epizodes.
 

Bet ne vienmēr muižai apstākļi bijuši labvēlīgi. 1918.gada decembrī, kad muižu pametis vācu karaspēks, apkārtējie iedzīvotāji pievākuši tās inventāru un mēbeles. Latvijas brīvvalsts laikā un padomju okupācijas gados līdz 1977.gadam ēkā darbojusies Āmuļu pamatskola. Pēc tam ēku apdzīvojuši dažādi cilvēki, kam tās vēsture un liktenis bijis vienaldzīgs. Ēka pamazām gāja bojā un kad to savā īpašumā ieguva tagadējie saimnieki, tā bijusi ieaugusi brikšņos. Šobrīd ir paveikts milzīgs darbs, lai ēku atjaunotu un tā varētu kalpot arī kā viens no Latgales kultūras centriem.

Adrese: Vārkavas novads, Rožkalnu pagasts, Ārendole