15.04.18

Vējkrogs (Vēja krogs, Vējakrogs)



                                        (Fotografēts 2018.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Igauniski - Tuule kõrts. Ar šo vietu saistīta kāda epizode no igauņu izcelsmes dzejnieka, rīdzinieka Kristiana (Kristjana) Jāka Petersona (1801-1822), dzīves. Viņš tiek uzksatīts par igauņu mūsdienu dzejas aizsācēju un viņa dzimšanas diena Igaunijā tiek svinēta kā Dzimtās valodas diena. Rakstījis odas un pastorāles. Apguvis ap divdesmit valodu, bet deklarēja, ka viņam vismīļākā ir un paliek senču valoda, kurai viņš paredzēja lielu nākotni un centās pats to kopt.

Kristians dzimis Rīgas Jēkaba baznīcas igauņu draudzes zvaniķa Kika Jāka (Kikka Jaak) ģimenē, bet miris no tuberkulozes 21 gada vecumā, apglabāts Rīgas Jēkaba kapos. Kristianam Jākam Petersonam veltītais piemiņas akmens atrodas Rīgā pie Jēkaba kapu kapelas.
Studējis Tērbatas universitātē, bet, neraugoties uz vācu izglītību, viņš nekļuva par vācieti un viemēr izcēla savu igaunisko identitāti. Vairākkārt kājām mērojis ceļu no Tērbatas līdz Rīgai un atpakaļ.
1819.gadā viņš sarakstīja dzejoli “Dziesma, kad es no Tērbatas gāju uz Rīgas pusi savus vecākus apraudzīt”. Šis dzejolis tapis Vējkrogā, Raiskuma pagastā. 



Šajā pašā krogā 1859.gadā (pirms apprecēšanās 1859.gada 2.augustā) dzīvojusi arī Eduarda Veidenbauma māte Māriete, dzimusi Incenberga jeb Hincenberga (1837-1916).

2009.gadā ir izveidota biedrība “Kristians Jāks un Eduards”, kura organizē literātu un interesentu pārgājienus no Rīgas uz Tartu caur Vējkrogu un Eduarda Veidenbauma “Kalāčiem”, kuru ietvaros tiek apmeklēti un organizēti dažādi kutūras pasākumi.

Adrese: Pārgaujas novads, Raiskuma pagasts, Vējkrogs