14.10.17

Rudbāržu baronu kapi



                                       (Fotografēts 2017.gadā, Līgas Landsbergas foto)


Tā saucamie “Kungu kapi” ir baronu Firksu dzimtas kapi. Kapenes ir izpostījuši dārgumu meklētāji jau pagājušā gadsimta vidū. Kapu teritoriju ieskauj apļveida akmens mūris un masīvi mūra stabi, kas daļēji jau ir sagruvuši. Kapu vidū redzamas senas velves, ko ir atseguši kapu apgānītāji.
Baronu kapi atrodas Rudbāržu parka teritorijā. Parks ir unikāls, te ir viena no lielākajām duglāziju audzēm Latvijā, milzīgu dižskābaržu, lapegļu un Vāczemes egļu audzes. Parkā sastopamas daudzas retu koku un krūmu sugas. Tas ir ticis veidots kā muižas parks ar retu koku stādījumiem, kas, neskatoties uz ilgajiem gadiem, ir izdzīvojuši, pielāgojušies un pat spēj šeit vairoties. Parkam ir interesants reljefs, pauguri un ielejas. Tā teritoriju šķērso strauts. Nākotnē šeit varētu būt lieliska atpūtas un mierīga pastaigu vieta.
Šobrīd gan šo vietu par parku grūti nosaukt. Drīzāk par nekoptu mežu, kurā pat civilizēti un droši nevar ieiet, jo atrodas pašā Rīgas-Liepājas šosejas malā. Mašīnu šeit arī nav kur nolikt.
  

Adrese: Skrundas novads, Rudbāržu pagasts, Rudbārži