24.02.17

Polija - Tikocinas pils (Zamek w Tykocinie)

                                      (Fotografēts 2014.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Pili uzcēla vecās koka pils vietā 1433.gadā Lietuvas dižciltīgajam Jonas Goštautas, kurš bija Traķu un Viļņas vojevoda. 1560.gadā, kad mira pēdējais Goštautas ģimenes loceklis, pils nonāca karaļa Sigismunda II Augusta īpašumā, kurš to paplašināja. Celtniecības darbus vadīja militārais inženieris un karaliskais arhitekts Hiob Bretfus. Pils bija būvēta tā, ka Sigismunda Augusta valdīšanas laikā tā kalpoja arī kā viņa rezidence ar iespaidīgu bibliotēku un dārgumu krātuvi un karalisko arsenālu. Laikā no 1611. Līdz 1632.gadam pili atkal pārbūvēja, izveidojot tai apkārt nocietinātu bastion. 1655.gadā Radzvila armija okupēja pili. Kad 1655.gada 31.decembrī pili ielenca Tyszowce konfederācijas spēki, ietekmīgais Janušs Radzvils tajā nomira. Daži viņu uzskata ppar nodevēju.

Vēlākajos gados pils un tai apkārt esošā zeme tika piešķirta Stefanam Čarņeckim kā atlīdzība par panākumiem karā. Pēc 1698.gada jaunais īpašnieks pili pārbūvēja.
1734.gadā pili nopostīja ugunsgrēks. To vairs nevarēja apdzīvot un pamazām sāka brukt. 1771.gadā pils atliekas nopostīja plūdi, bet atlikušos materiālus 1914.gadā vācu karavīri izmantoja ceļu būvei.
Pēc atrastajiem plāniem daļa pils ir uzbūvēta no jauna.

Adrese: Tykocin, ul. Puchalskiego 3