22.07.16

Olaines zirgu pasts

                                         (Fotografēts 2016.gadā, Līgas Landsbergas foto)


1760. gadā Rīgas rāte noslēdza līgumu ar Augustu Fridrihu Hofmani par Olaines pasta stacijas nomu. 1763.gadā Hausmaņa vadībā uzbūvēja jaunu ēku. Pasta namam bija akmens pamati, pildrežģa konstrukcijas sienas un kārniņu jumts, tas bija 11 asis garš. Celtniecības darbiem baļķus piegādāja no Kurzemes mežiem, jo uzcēla arī stalli kurjeru zirgiem, ratnīcu ratiem un ragavām.
1769. gadā pasta staciju iznomāja Solomonam Dreijeram. 1771. - 1777. g. - Gothardam Volteram Smitam. No 12 zemnieku saimniecībām pasta stacijas apkalpošanai bija jādod puiši: te strādāja Mārtiņš Ābols, četri Baudes, četri Peniķi, un trīs Stariņu ļaudis. Saglabājies 1796. gada pasta maršruta Rīga - Kauņa - Viļņa - Varšava apraksts, kurā kā pirmās pieturas minētas  Olaine, Jelgava un Kruki Lietuvā.
1860. gadā pasta staciju uz trim gadiem izrentēja Robertam Švarcbaham. Līgumu vairākkārt pagarināja. Pasta stacijas ēkas regulāri uzturēja kārtībā. 1869.gadā arhitekta Felsko parakstītajā remontdar bu sarakstā minētas septiņas ēkas: dzīvojamā māja, pa piebūvei ēkas abos galos, aka, ledus pagrabs, zirgu stallis, pirts.
Pēc lielākām reformām cara Nikolaja valdīšanas laikā pasta organizācija pietuvojās mūsdienu izpratnei. Būtiska loma bija dzelzceļu būvei. Kad 19.gadsimta 2. pusē sāka kursēt vilcieni, zirgu pasta stacijas vairs nebija vajadzīgas un pārtapa par zemnieku saimniecībām.
Tagad šajā vietā atrodas mājas Pastnieki. Pēdējos gadu desmitus ēkas nekoptas, tajās vienmēr atradušās ar auto saistītas iestādes – autoservisi, autoveikals utt.

Adrese: Olaines novads, Olaines pagasts, Pastnieki