28.03.16

Bābelītes spēkstacija


                                                 (Fotografēts 2016.gadā, Līgas Landsbergas foto)

















                                                   (Fotografēts 2013.gadā, V.S. foto)


                                                          (Pēc spēkstacijas nojaukšanas, 2023.gada V.S. foto)



Vairums Latvijas iedzīvotāju pat nezina, ka 1938. gadā Kārlis Ulmanis kāpās pie Bābelīša lika izbūvēt slepenu elektrostaciju, kura kara gadījumā, ja no ierindas izietu vai tiktu uzspridzināta Ķeguma HES, varētu Latvijas galvaspilsētu apgādāt ar elektroenerģiju. Kara gadījumā Bābelīša elektrostacija ar elektrību varētu nodrošināt ne tikai valsts pārvaldes ēkas, bet arī uzņēmumus un tramvaja līnijas, kā arī radiofona darbību. Kārlis Ulmanis bija īsts saimnieks savā valstī, saimniekoja ar gudru apdomu un paredzēja vairākus soļus uzpriekšu. Šī elektrostacija bija stratēģiskas nozīmes objekts. Elektrostaciju bija paredzēts darbināt ar mazutu, kuru tai nodrošināja 70 tonnīgas mucas. Elektrostacija darbojās pateicoties Šveicē ražotiem dīzeļģeneratoriem. Tās kalpošanas mūžs nebija ilgs. To darbināja tikai vācieši 2. pasaules kara laikā, kuri 1944. gadā, atkāpjoties no Rīgas, spēkstaciju uzspridzināja. Tā aizsardzībai augstākajos reljefa punktos tika uzstādītas ložmetēju pozīcijas, kas saglabājušās līdz mūsdienām.
Līdz pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem elektrostacijas mucas izmantoja degvielas glabāšanai, bet 1980. gadā to pameta un pārstāja apsargāt. Pirms gadiem piecpadsmit staciju izlaupīja metāla zagļi un lielās degvielas mucas nodeva metāllūžņos. 

Gribētos jautāt, kādēļ šī vieta nav padarīta par tūrisma objektu kā to ir izdarījuši poļi Polijā ar Hitlera bunkuriem (Wolfsschanze) un pelna ar to naudu, jo tūristi brauc no visas pasaules? Pie mums tā būtu ideāla atpūtas vieta ezera krastā, atliek tikai ierīkot kādu suvenīru veikaliņu un kafejnīcu, bet drupas nostiprināt un sakopt.
Diemžēl nu jau par šo objektu jārunā pagātnes formā. Tā vairs nav. Neprata mūsu pilsētas saimnieki no tā izveidot tūrisma objektu. Vieglāk bija nojaukt. 

Adrese: Rīga, Bābelītes ezera ziemeļu daļā