25.10.15

Lazdukalna (Špakovska) dendrārijs-parks



                                        (Fotografēts 2015.gadā, Līgas Landsbergas foto)

2008.gada oktobrī fakti.lv raksta: “Špakovska parkā top skatu tornis – iespējams, viena no nākotnē svarīgākajām tūrisma apskates vietām Ogres novadā. Tornī plānots izvietot arī latviešu glezniecības virsmeistara Konrāda Ubāna muzeju.
Topošais tornis pārsteidz ar savu monumentalitāti – tas būvēts no lieliem akmeņiem un dveš pārliecību, ka no šīs vietas novada apkārtni apbrīnos ne viena vien paaudze.”

2014.gada aprīlī fakti.lv raksta: “Ar zemes piederības problēmām saskāries viens no Ogres pilsētas galvenajiem apskates objektiem - Špakovska parks, kura teritorijas liela daļa savulaik nonākusi privātu īpašnieku rokās.
Kā stāsta parka apsaimniekotāja Benita Špakovska, parka izveide sākusies jau padomju laikos, kad visa tā teritorija bija valsts īpašums. Deviņdesmitajos gados un 2000.gadā uz daļu parka zemes pieteikušies tās vēsturiskie īpašnieki un juridiski to arī atguvuši. Teritorijas plāns šo zemi citiem mērķiem izmantot gan liedzis. Jau labu laiku saglabājas absurda situācija - faktiski sabiedriskā kārtā par visas parka teritorijas, arī tajā iekļauto privāto daļu, uzkopšanu šobrīd gādā B.Špakovska, bet privātīpašnieki par parku neliekas ne zinis. Savu artavu vēlas dot pašvaldība, kurai pieder lielākā daļa parka teritorijas, taču bez attiecīga juridiskā pamata parka privātajās daļās pašvaldības līdzekļus ieguldīt nedrīkst.
Ogres novada domes priekšsēdētājs Artūrs Mangulis atklāj ieceri turpināt parka labiekārtošanu, kā vienu no veicamajiem darbiem minot krietni augstāka skatu torņa izbūvi.”
Tā platība ir 8,5 ha, atrodas Pārogrē. Tajā ir vairāk kā 7000 stādījumu, 412 dažādu koku sugu, košumkrūmu un citu stādījumu. Uz kalna virsotni ved 100 pakāpienu kāpnes, tā galā dīķis ar Mīlestības saliņu un ūdensrozēm.  Jānis un Benita Špakovski sākuši parku veidot 1975. gadā.
 

Adrese: Ogre, Pavasara gatve 6