12.09.15

Saļienas (Salienas) baznīca

                                         (Fotografēts 2015.gadā, Līgas Landsbergas foto)







                                                              (Fotografēts 2021.gadā, V.S. foto)
 


Pašlaik neaizsargāta un trausla, jo visiem vējiem un lietiem, un laika zobam atdota. Un reizē mulsinoši cēla ar bērzu pie kupola. Vēl pirms gadiem desmit baznīcas durvis bija slēgtas un logos stikli, visi vēji te nevarēja staigāt cauri. Tagad var. Vējus jau nekavē dekoratīviem burtiem rakstītais brīdinājums "Baznīca avārijas stāvoklī. Ieeja aizliegta". Iekšpusē slejas krietni pasen naglotas sastatnes bez kāda praktiska pielietojuma. Kādreiz domātā dievnama atjaunošana tā arī nav notikusi. Tagad tas sairst.

Vietējie ļaudis atceras, ka pirms gadiem divdesmit baznīcu apsaimniekot uzņēmusies "Optimistu pulka" aktīviste Skaidrīte Solovjova – mežniecība viņai pat piešķīrusi meža gabalu kokmateriāliem. Mežs izcirsts, koki pazuduši, jaunaudzes priedītes pa šo laiku jau krietni pastiepušās. Laikrakstā “Kurzemes vārds” 1999.gadā vēl optimistsks raksts par šo vietu: http://www.kurzemes-vards.lv/lv/laikraksts/numuri/0099/03/24/?p=6
Pirmā baznīca te dibināta 1688.gadā. 1730.gadā Piltenes landrāts Mirbahs to licis nojaukt, no jauna tā uzcelta 1733.gadā. 1829.gadā baznīca sliktā stāvokļa dēļ nojaukta. 1833.gadā uzcelta tagadējā.

Adrese: Pāvilostas novads, Sakas pagasts, Saļiena