11.06.15

Kazdangas muiža (Katzdangen)

                                            (Fotografēts 2013.gadā, Līgas Landsbergas foto)





                                                                    (Fotografēts 2015.gadā, V.S. foto) 


                                                        (Fotografēts 2019.gadā, V.S. foto)


Uz Kazdangas pili liepu alejas galā pār gravu ved 1840. gadā celtais akmens tilts jeb tautā sauktais Vaidu tilts. Kādēļ vaidu tilts? Tādēļ, ka daudz asaru, sviedru un asiņu lijušas šo tiltu būvējot. Tas ir augstākais akmens trīslaidumu tilts Kurzemē.

Muižas pils celta ap 1800. gadu un piederējusi ļoti bagātiem un politiski ietekmīgiem Kurzemes baroniem Manteifeļiem. Pils projektu veidojis slavenais Rietumeiropas arhitekts J. G. Berlics, izmantojot arhitekta Dž. Kvarengi sākotnējo projektu. Ap pili celtas saimniecības un dzīvojamās ēkas, kas kopā veido apjomīgu un arhitektoniski vērtīgu ansambli ar t.s. Kavalieru namu, kalpu māju, muižkunga dzīvojamo māju, lopbarības torni, trīslaidumu tiltu pāri gravai, zirgu stalli. Pils izdegusi 1905. g., ugunsgrēkā gājušas bojā ievērojamas mākslas un dokumentālas vērtības. Atjaunošanas darbi veikti no 1907.- 1914.gadam. Pēc Latvijas neatkarības pasludināšanas pils un tai piederošie zemes īpašumi pārgāja valsts īpašumā. No 1922.gada pilī atradās lauksaimniecības skola, vēlāk tehnikums, profesionālā vidusskola, tagad– Kazdangas pils muzejs un Tūrisma informācijas centrs.

Aiz pils - fon Manteifeļu kapenes. To iekārtošana aizsākās laika posmā no 1903. līdz 1904. gadam, bet darbus pārtrauca Pirmais pasaules karš.

Adrese: Aizputes novads, Kazdangas pagasts, Kazdanga