13.01.24

Vaivaru pamatskola (Asaru sanatorija)

 


                                                       (Ēka dažādos laika periodos senāk)
                                              (Fotografēts 2014.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Tagadējo Vaivaru, Asaru un Mellužu apkārtne 17.gadsimtā piederēja Majoru muižas zemēm. 1870.gadā muižas zemes sadalīja un vairākus gabalus pārdeva. Divas desetīnas (apmēram 2 ha) lielo zemes gabalu, kur pašlaik atrodas skolas ēkas, savā īpašumā ieguva ģenerāļa Margoli kundze. Viņas nodoms bija šeit ierīkot ārstniecības iestādi, jo tajā laikā Rīgas Jūrmala bija ļoti populāra ārstniecības vieta Krievijas muižnieku aprindās. Sāļajam jūras ūdenim un baltajām smiltīm tika piedēvētas brīnumspējas cīņā ar jebkuru kaiti.
1899.gada 1.augustā tika iesvētīta Margoli kundzes Asaru Sarkanā Krusta sanatorija. Te pirmos gadus atpūtās un ārstējās bagātu ģimeņu atvases. 1904.gadā sanatorijā reģistrēti 42 pacienti. Veselību šeit atguvusi arī Japānas karā ievainotie kareivji. Pirmā pasaules kara laikā šajās ēkās bija izvietojusies vācu kara pārvalde. 20. – 30. gados sanatorija kļuva par ārstniecības vietu kaulu tuberkulozes slimniekiem. 1940.gadā novembrī ēkas nacionalizēja un ierīkoja invalīdu namu Slokas, Ķemeru, Jūrmalas, un Salas pagasta nespējniekiem.
1964.gada tagadējās skolas ēkās atradās bērnu sanatorija – pionieru nometne “Latvijas Arteks”. 1973.gadā ēkām veica kapitālo remontu, kura laikā mainījās ēku ārējais izskats. Ap šo laiku nomainīja arī sanatorijas nosaukumu. Tā kļuva par bērnu sanatoriju “Vaivari”, kura turpināja pastāvēt līdz 1992.gadam, kad to pievienoja jaundibinātajam NRC “Vaivari”.
1996.gadā 1.septembrī atklāja Vaivaru pamatskolu. Šobrīd tā ir vienīgā skola Jūrmalā, kas integrē mācību programmas bērniem ar speciālām vajadzībām vispārizglītojošās skolas mācību procesā.
Skautu ielas nosaukumi laiku lokos ir mainījusies: Robežu ieta – Skautu iela – Pionieru iela un tad atkal Skautu iela.1934.gada jūlijā Vaivaru kāpu meža ap tagadējām skolas ēkām notika 3.lielā skautu nometne. Mežs pārtapa par telšu pilsētiņu. Nometnē piedalījās ap 2000 skautu, tajā skaitā ārzemju viesi no 11 valstīm.

Adrese: Jūrmala, Skautu iela 2