17.01.24

Liepāja, Peldu iestāde (Vannu māja)

 

                                                                 (Peldu māja senāk)

 


                                                      (Fotografēts 2023.gadā, V.S. foto)

Peldu iestāde 20. gadsimta sākumā bija viens no Liepājas slavenā arhitekta Paula Maksa Berči projektiem. Tā celta 1902.gadā doriešu stilā. Vannu māja bija iecienīta veselības uzlabošanas vieta Eiropas un Krievijas aristokrātu aprindās. Tur bijušas 30 greznas istabas, kas aprīkotas ar siltām jūras ūdens vannām, ūdensdziedniecības nodaļa ar pirtīm. Tā bija viegli sasniedzama, jo garām vannu mājai braucis arī tramvajs. Pēc tam, kad 1925. gadā Liepājas ezerā atklāja dziednieciskās dūņas, ēkā iekārtoja mehanizētu dūņu vannu, ogļskābes vannu un sēra vannu nodaļas. Pēc Otrā pasaules kara iestāde sāka darboties 1946.gadā. 1978.gadā 1,3 km dziļumā pie sanatorijas tika atrasts pazemes avots ar augstvērtīgu minerālūdeni, ko izmanto vēl joprojām Centrālajā slimnīcā dziednieciskajām vannām. Sanatorija darbojās līdz 1994.gadam. Pie kūrmājas komleksa pieder arī "Gulbju dīķis" ar saliņu un tempļveida lapeni.

Kopš deviņdesmito gadu sākuma ēka stāv neizmantota. Peldu mājas logos svilpo vējš – logi izsisti vai aiznagloti, sienas apzīmētas.

1934.gada izdevums “Nākotnes spēks” raksta: “Visiem tiem, kam pārvietošanās dara grūtības un kam jāizvairās no saaukstēšanās, lietderīgi ārstēties Liepājas peldu iestādē. Liepājai daudz priekšrocību salīdzinājumā ar Ķemeriem. Tīrais juras gaiss, lēti dzīvokļi, stiprāks jūras ūdens. Pati lielākā priekšrocība, ka peldu iestādes tuvumā, otrā ielas pusē ir uzbūvēti dzīvokļi. Pēc atpūtas peldu iestādē jāpāriet tikai pāri ielai un esi jau savās mājās.
Prof. Kupčs, kas sīkāk izpētījis mūsu dūņas, nāk pie slēdziena, ka Liepājas dūņas ir ļoti augstu vērtējamas. Pēc savām īpašībām tās atgādina pazīstamās Odesas limāna dūņas. Liepājas dūņas atšķiras no limāna dūņām ar bagātāku organisko vielu saturu un samazinātu sāls daudzumu.”

2021. gadā Peldu iestādi par 1,25 miljoniem eiro iegādājās lietuviešu investors un uzņēmums "Liepojos kopos". Veselības centra būvniecības metu konkurss ir noslēdzies un notiek būvprojekta sabiedriskā apspriešana. Te plāno būvēt modernu veselības un spa centru, saglabājot un no ārpuses atjaunojot arī vēsturisko Vannu māju.


Adrese: Liepāja, Miķeļa Valtera iela 13