17.12.23

Rīgas linu un džutas fabrika

 

                                                               (Fabrikas ēka agrāk)



                                                      (Fotografēts 2022.gadā, V.S. foto)

Linu un džutas manufaktūra tika izveidota 1898. gadā. Tas bija viens no lielākajiem un modernākajiem tekstiluzņēmumiem Rīgā ar visjaunākajām vērpšanas iekārtām. Tajā nodarbināja ap 800 strādnieku. Ražoja linu dziju un džutas maisus, kurus pārsvarā eksportēja. Pirmā pasaules kara laikā fabrikas iekārtas tika evakuētas uz Krieviju un uzņēmums beidza pastāvēt. 

Profesors Edmunds Pfūls (E. Pfuhl, 1844. Vācijā - 1919. Rīgā) bija mehāniskās tehnoloģijas speciālists. 1866. gadā absolvēja Berlīnes Rūpniecības akadēmijas Mehānikas fakultāti, bija Rīgas Politehnikuma un RPI Mehānikas fakultātes profesors (1879-1905). Profesors E. Pfūls veica džutas fizikāli mehānisko īpašību pētījumus un, pamatojoties uz pētījumu rezultātiem, uzrakstīja vairākas monogrāfijas. E. Pfūls piedalījās arī tekstilrūpniecības attīstībā Rīgā. Piemēram, Rīgas Linu un džutas fabrika (1897-1898) būvēta pēc E. Pfūla projekta.

1933.gada presē parādās raksti, ka pamestās fabrikas ēkas un to pagrabu ejas esot kontrabandistu apdzīvotas un policija tām baidās pat tuvoties. Pazemes eju labirinti esot bīstami, jo nezinātājs tajos viegli apmaldīsies. Vietām jābrienot pat pa ūdeni. Noziedzinieki šai vietai vasarā piekļūstot laivās pa Ķīšezeru, ziemās izmanto ledus ceļu.

Adrese: Rīga, Ezermalas iela 6