24.11.23

Dauderu parka mākslīgās pilsdrupas

 

                                                        (Fotografēts 2023.gadā, V.S. foto)

Dauderu parks ir viens no vecākajiem parkiem Rīgā, kas veidots 19.gadsimta beigās kā alus darītavas „Meža pils” (mūsdienās – A/S „Aldaris”) īpašnieka sākotnēji slēgtais savrupmājas dārzs ar dīķi un mākslīgajām pilsdrupām. 20.gadsimta trīsdesmitajos gados parks tika pārbūvēts un izmantots valsts prezidenta Kārļa Ulmaņa vajadzībām, bet pēc Otrā pasaules kara parks kļuva par publiski pieejamu teritoriju. Šis tornis parkā ir būvēts 19. gadsimta beigās kā mākslīgās pilsdrupas. No 1968.gada tornis bija nodots alpīnistu rīcībā, kur var trenēties kāpšanā.

2023.gadā tornim apkārt ir uzbūvētas sastatnes un ir atvesti materiāli, torņa augšā strādā būvnieki. Ir atsākti darbi pie torņa, kas tiek atjaunots plašāka projekta ietvaros. Apkārt esošajā parkā notiek plaši labiekārtošanas darbi vairākās kārtās, un torņa atjaunošana ir būvniecības trešā kārta. Tiks izbūvētas vītņu kāpnes, kas savienos trīs stāvus. Torņa iekšpuse turpmāk arī būs labiekārtota. Tur būs apskatāma informatīva ekspozīcija par alpīnisma vēsturi Latvijā. Tornī virsotnē varēs nokļūt ne vien klinšu kāpēji, bet arī pārējie parka apmeklētāji.

Alus darītavu “Meža pils” (Waldschlossen) uzbūvēja gleznainā vietā netālu no Daugavas grīvas. Vācu tirgotājs Hanss Dauders savam jaunajam uzņēmumam izvēlējās ērtu vietu: tālāk no pilsētas un tuvāk pie jūras. 1865. gada rudenī alus darītava deva pirmo produkciju. 

Adrese: Rīga, Sliežu iela 21a (koordinātes - 57.004746, 24.122553 )