16.08.23

Lancenieku skola (Lanciņu skola)

 


                                                      (Fotografēts 2022.gadā, V.S. foto)

1882.gadā celtā ēka piedzīvojusi dažādus laikus. Tajā bijis gan kara hospitālis, gan ēdnīca, bet visilgāk tur bijusi skola, kurā vairākus gadu desmitus gadus dzīvojis un strādājis par pasaku tēvu dēvētais skolotājs un folklorists Ansis Lerhs Puškaitis. Tieši Lancenieku skolā strādājot, no apkārtējiem vecajiem cilvēkiem viņš pierakstījis vairāk nekā 431 pasaku. Džūkstē vien Puškaitim bijuši 34 pasaku stāstītāji.

1971.gadā skolu likvidēja, bet 1993.gadā to atkal atjaunoja. Tomēr skola tur ilgi nenoturējās un 2001.gadā šaja ēkā izveidots Pasaku muzejs. Kopš 2016. gada ēka ir Valsts nozīmes kultūras piemineklis.

Laikraksts „Diena” 1993.gada augustā raksta: ”Pēc 22 gadu pārtraukuma Lancenieku skolā Džūkstē atkal atsākas mācības. Tukuma pusē tas ir ievērojams notikums, jo sena kultūras un piemiņas vērta vieta atgūst sākotnējo pielietojumu. Skolas ēkai šogad aprit 110 gadi. Atjaunotajā Lancenieku skolā 1.septembrī mācības uzsāks 17 bērni. Kā Dienai teica sākumskolas direktore Judīte Timma, apkārtējie cilvēki ļoti vēlējušies, lai skola atjaunotu darbību un atkal kļūtu par apkārtnes kultūras centru. Džūkstē, nodibinoties ciemu visaptverošam kolhozam, sabiedriskā aktivitāte galvenokārt saistījās ar Džūksti, arī Lancenieku skolas likvidēšana noteica vietējo iedzīvotāju orientēšanos uz Džūksti, kur atradās ciema vienīgā skola. Bērnu vecāki un citi Lancenieku iedzīvotāji piedalījušies skolas atjaunošanā, ziedojuši naudu. Džūkstes pagasta valde telpu remontam devusi 0,5 miljonus rubļu. Pirmās trīs klases iekārtotas ēkas pirmajā stāvā, otrajā vēl turpināsies remonts. Paredzēts, ka oktobrī sagatavošanas grupā skolā mācīsies 5 — 6 bērni, bet nākamgad pirmajā klasē vismaz 10 skolēni.”

Adrese: Tukuma novads, Džūkstes pagasts, Lancenieki (koordinātes - 56.811976, 23.347558 )