03.10.22

Rušonas muiža (Rušonu muiža, Rušānu muiža, Ruschon, Ruszon)

 

                                                                     (1914.gada foto)

                                                                                  (1980-to gadu foto)
 
                                                           (Fotografēts 2017.gadā, V.S. foto)

                                                                                     (2020.gada foto)
 


                                                 (Fotografēts 2022.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Rušonas muiža pirmo reizi minēta 1456.gadā. Muižas pils ir celta 1903. gadā. Īpašnieki Arnolds un Alfreds Zolondzi. Tā ir bijusi vienstāva mūra ēka ar divu stāvu centrālo daļu un greznu koka verandu. Tā celta neorenesanses arhitektūras stilā un to iekļauj skaists parks, kurš gan gadu gaitā ir stipri nolaists. Rušonas katoļu baznīcu ar Rušonas muižu savieno 218 m gara liepu aleja, kura laika gaitā ir cietusi.  Garām muižai veda senais pasta ceļš Sanktpēterburga-Varšava.

Muižas kungu namu 2007.gadā sāk restaurēt, bet darbi notiek ļoti lēni. Vēl 2022.gadā notiek apkārtnes labiekārtošanas darbi.

1988.gada „Padomju jaunatne” raksta: „Preiļu rajona bērnu un jaunatnes sporta skolas vasaras bāze izvietojusies bijušās Rušonas muižas ēkā (vēlāk tur atradās Skudrīšu astoņgadīgā skola). Te nu jāteic, ka pašreizējais muižas «īpašnieks», sporta skolas direktors Jevgeņijs Boļšakovs rūpes par arhitektūras pieminekļiem izprot visai avangardistiski. Parka pusē ēkai tiek būvēta klāt pilnīgi absurda piebūve, šķiet, ēdnīcas vajadzībām. Interesanti, vai direktors ir parakstījis obligāto saistībrakstu, kurā norādīti arhitektūras pieminekļa apsaimniekotāja pienākumi un tiesības?”

Adrese: Preiļu novads, Rušonu pagasts, Rušona (koordinātes - 56.187711, 26.973916 )