21.09.22

Turaidas skola

 


                                                 (Fotografēts 2022.gadā, Līgas Landsbergas foto)

                                                                (Skolas jaunceltne 1935.gada augustā)
 
                                                     (Skolas jaunceltne 1935.gada decembrī)


                                                             (Pagasta valdes nams blakus skolai 2022.gadā)
 


                                                (Fotografēts 2022.gadā, Līgas Landsbergas foto)


 

1874.gadā ar vietējās muižas īpašnieka atļauju meža vidū tiek nodibināta pagastskola apkārtējo māju zemnieku bērniem. 1898.gadā skola tika pie jaunas ēkas.

Nams stāvēja līdz Pirmajam pasaules karam, kad krievu karaspēks atkāpjoties to nodedzināja. Taču skolotājam Tomam Pauliņam tas nebija šķērslis gan pirms kara, gan kara laikā mācīt latviešu valodu, ticības mācību, vadīt kori un iestudēt teātra izrādes Turaidas muižas pārvaldnieka mājā izvietotajā skolā. Teātra izrādes kļuva par tradīciju un arī atbalstu skolas vajadzībām arī vēlāk. 1934.gada 22.augustā tika likts pamatakmens jaunai skolas ēkai un jau 1935.gada 15.decembrī skola tika iesvētīta.

1935.gada 17.decembra „Latvijas kareivis“ raksta: „Turaidas pagastā aizvakar iesvētīja jauncelto skolas namu. Turaidā jauno skolas namu uzsāka celt pagājušā gadā vecās karā nopostītās skolas ēkas vietā. Jaunais skolas nams ir trīs stāvu ēka, celta no ķieģeļiem, ar visām modernām ierīcēm, kā centrālapkuri, kanalizāciju un elektrisko apgaismošanu. Skola būs sešklasīga. Telpas paredzētas apmēram 200 skolēniem. Skolas iesvētīšanas svinības sākās ar garīgu aktu, ko vadīja prof. Kundziņš un Turaidas draudzes mācītājs Dzenītis. Skolas svētkos bija ieradušies no Izglītības ministrijas vicedirektors Spūlis, Rīgas apriņķa lauku pašvaldību vecākais Zvaigzne, pašvaldību savienības direktors Klinklavs, Siguldas ģimnāzijas direktors Kaulēns u. c. Skolas svinību dalībnieki sumināja valsts vadību.”

Toreiz līdzās skolai darbojās arī Turaidas pagastmāja, apgrozījās daudz ļaužu un skola nosacīti atradās Turaidas pagasta centrā. Jaunā baltā ēka bija apkārtnes ļaužu lepnums - Ulmaņlaika gaismas pils. Daudzi pagasta iedzīvotāji bija piedalījušies skolas celtniecībā, nežēlojot savu laiku un zirdziņu.

No 1893. gada līdz 1901.gadam Turaidas pagastā par rakstvedi strādāja rakstnieks Pērsietis (Kārlis Zemītis). Pie bijušā pagasta nama ēkas (tā atrodas pie skolas) pielikta piemiņas plāksne, bet iepretim ēkai atrodas neliels viņam veltīts piemineklis.

2022.gadā internetā pieejama informācija, ka Turaidas skolā tiek izmitināti viesi. Tātad viesu nams.

 

Adrese: Siguldas novads, Krimuldas pagasts (koordinātes - 57.232010, 24.848004 )