27.09.22

Anspoku medību pils (Anspaku medību pils, Anspoku pusmuiža, Heivardu pils, Ansbach, Antzpaki)

 

                                         (Zīmējums no grāmatas "Latgales kultūras vēsture", 2006)



 















                                              (Fotografēts 2022.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Laikā no 19.gadsimta sākuma līdz 60-iem gadiem Preiļu muižā notika lieli celtniecības un labiekārtošanas darbi. Tos uzsāka grāfs Jozefs Heinrihs Borhs, bet pabeidza viņa dēls Mihaels Borhs - pēdējais Preiļu īpašnieks. Reizē ar pils celtniecību Borhi pārveidoja veco parku, ievērojami paplašinot tā robežas. Šajā laikā arī tika uzcelta Anspoku medību pils, no kuras mūsdienās palikušas tikai drupas. Celtnes fasāde vērsta pret ezera nogāzi. Fasādei bija piebūvēts vienstāva apjoms, ko varēja izmantot kā terasi otrā stāva līmenī. Ēkai divi torņi, kuri vairāk atbilda neogotikas standartiem. Projekta autors bija V.L.N.Bokslafs. 1866.gadā Borhs Anspoku muižu pārdeva anglim Džeimsam Heivardam. Padomju okupācijas laikā te bija izvietoti “Ļeņina” kolhoza dzīvokļi.

1988.gada “Padomju jaunatnē” raksta: “Lūk, kas paveras ceļotāja acīm dažus kilometrus izbraucot no Preiļiem, apstājoties pie senāk tik skaistās, romantiskās Anspoku medību pils drupām. Šī pirms simt gadiem G. Manteifeļa apjūsmotā ēka līdzīgi daudzām citām visā Latvijā pārvērtusies baismīgu drupu kaudzē pēdējo gadu desmitu laikā. Vēl gan mūri stāv, varbūt varētu saglābt, ja rastos saimnieks — tagad jau laikam gan miljonārs.”

Jāpiebilst, ka augstāk minētajā tekstā pieminēts ezers. Ne mūsdienās, ne arī agrāko laiku kartēs nekāds ezers tur nav redzams. Drīzāk tur saskatāma garām tekošās upītes grava. Mazs ūdesns pleķītis ir pie blakus esošās mājas. Vai tas būtu domāts ezers?

Adrese:  Preiļu novads, Preiļu pagasts, Anspoki (koordinātes - 56.270361, 26.756568 )