16.10.21

Ilzenes muiža (Ilsen)

 

                                                        (Fotografēts 2019.gadā, V.S. foto)


 






                                                     (Fotografēts 2021.gadā, V.S. foto)


Ilzenes muiža rakstos pirmo reizi minēta 1690.gadā, kad tā piederēja baronam Rannenkampfam. Pēc tam ilgāku laiku piederēja Kampenhauzenu dzimtai. Kungu māja celta 1740.gadā klasicisma stilā. Vislielākais muižas uzplaukums saistās ar 1881. gadu, kad Ilzenes muižā sākas lieli pārbūves darbi. Izveidots parks. Pie ēkas galvenās ieejas izveidots plašs parādes laukums un iestādītas četras ozolu aleju rindas. Ilzenes parka stādījumi atzīti par īpaši aizsargājamu dabas objektu.

Kādu laiku ēkā atradies arī Ilzenes ciema tautas nams. Mūsdienās pils un apkārtējās ēkas ir sliktā stāvoklī. No barona laikiem ir saglabājies tikai parkets zālē un vienā no telpām. 1996. gadā apskatīt muižu no Vācijas bija ieradusies barona Kampenhauzena meita Gizella kopā ar mazdēlu.

Lai gan 1991.gada nogalē “Neatkarīgā cīņa” raksta, ka muiža ieguvusi jaunu īpašnieku, tomēr 2021.gadā neizskatās, ka muižā kāds saimniekotu. Vējš svilpo tukšajos logos. Avīzes raksts: “Jaunu saimnieku Alūksnes rajonā sagaidījusi pagalam nolaistā Ilzenes muiža. Nedz vietējai kopsaimniecībai, nedz pagastam nav bijuši tik biezi maki, lai saviem spēkiem šajā arhitektūras piemineklī iedvestu dzīvību. Bijušo muižu nopirka Apes sabiedrība ar ierobežotu atbildību «Balse», kas nodarbojas ar plaša patēriņa preču ražošanu. Ilzenes muižā tā iecerējusi izveidot kultūras centru.”

Adrese: Alūksnes novads, Ilzenes pagasts, Ilzene (koordinātes - 57.380827, 26.729333 )