12.08.21

Ilzes muiža (Ilsen) Medumu pagastā

 

                                                              (1980-to gadu foto)
                                                      (1900-to gadu sākuma foto)


                                               (Fotografēts ap 2016.gadu, foto no interneta)

Ilzes muiža saukta arī par Ezermuižu, jo atrodas pie skaistā Ilzes ezera. No 1893. gada īpašums piederēja F. fon Vāgneram, kura ģimene to nopirka 1832. gadā. 19. gadsimtā otrajā pusē celtā Ilzes kungu māja līdz mūsdienām saglabājusies tikai daļēji. Ēkas viens gals pilnīgi sagruvis, bet nepārbūvēts un neskarts ir tikai tās skaistais neogotiskais lievenis ar trim smailloka arkām, dzeguļiem un pinakļiem. Kungu mājas tuvumā atrodas arī kūts un citas saimniecības ēkas. Kara gados un vēlāk attieksme pret šīm ēkām un to apkārtni nav bijusi saudzīga.
Atmiņas par savu dzīvi un notikumiem Ilzes muižā uzrakstījusi pēdējā īpašnieka meita Zigrīda Rīša, dzimusi fon Vāgnere. Ilzē viņa pavadījusi savu bērnību. Sākoties Pirmajam pasaules karam, Vāgneru ģimene devusies trimdā uz Tērbatu, kur pavadījusi trīs gadus. 1918. gadā tā atgriezusies Ilzē, kur no pils, ļaužu un saimniecības ēkām bija palikušās drupas un mežs aizaudzis krūmiem. Šī paša gada rudenī fon Vāgneri atkal dodas trimdā. Šoreiz tā ir Perkales muiža Austrumprūsijā. Arī šo vietu pēc vairāk nekā 20 gadiem kara dēļ nācies atstāt. Mūža nogali Zigrīda Rīša kopā ar ģimeni pavadījusi Rietumvācijā, bet dzīves skaistākās atmiņas viņai saistās ar bērnības gadiem Ilzē. Lūk, piemēram, idillisks vasaras brīvdienu apraksts: «Dienvidu miers valda pils otrā stāva telpās. Ēkā viss ir klusu, tikai dienvidu pusē dzirdamas lietuviešu meiteņu melanholiskās melodijas - viņas strādājot dzied. Es atrodos savā istabā. Aiz loga redzams ezers, kluss un sapņains ar savām baltajām un dzeltenajām ūdensrozēm, apkārtnes pakalniem, līganajiem meldriem un pīlēm. Es klusi izlavos garajā koridorā, pēc tam hallē, un platās kāpnes noved mani lejā priekšnamā. Drīz jau es esmu ēnainā alejā, kura beidzas pie ezera. Krastmalā šūpojas airu laiva. Tā saucas WKESI - pēc visu Vāgneru meitu vārdu pirmajiem burtiem. Es ielecu laivā un airēju pāri mazajam ezeram, cauri kanālam uz lielo ezeru. Pirms kanāla ir sēru vītoliem, bērziem un alkšņiem noēnots līcis. Koki ar savam mezglotajam saknēm veido krastmalu. Bezvēja trīc gaiss pari ezeram un spāres liegi lidinās virs tā... Tā ir vasara Kurzemē - Dieva skaistajā pasaulē.»

Mūsdienās Ilgas muiža ir privātīpašums. Notiek tās atjaunošanas darbi. Tiek veikta fasādes rekonstrukcija, piebūvēts vēl viens stāvs ar skatu torni. Ir uzcelta divstāvu piebūve.
Ne pārāk glaimojošs fakts ir tas, ka piebūve tiek celta no cita materiāla, no mūsdienu ķieģeļiem. No arhitektoniska viedokļa ēkai kopumā raksturīgs gadsimtu mijā populārais t.s. bezstils. Restaurētajā ēkas daļā tiek izmantotas divu veidu logailas – pusloka arku un taisnstūrainas –, viens no spārniem tiek dekorēts ar dzeguļiem. (izmantoti materiāli no medumi.lv)

Adrese: Augšdaugavas novads, Medumu pagasts, Ilga (koordinātes - 55.802863, 26.308602 )