05.11.20

Lielvirbu muiža (Groß-Wirben)

 

Muižas pils senāk


                                                     (Fotografēts 2020.gadā, V.S. foto)
                                                            



















                                            (Fotografēts 2020.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Dokumenti par muižas ēku būvniecības pirmsākumiem nav atrodami, bet no revīziju un pirkšanas līgumu aktiem secināms, ka jau 18.gadsimtā sākotnēji tikusi uzbūvēta vienstāvu kungu māja ar jumta izbūvi. 1813.gada 18. septembrī Liel- un Mazvirbu un Rinkules muižu dzimtīpašnieks Oto Heinrihs Johans fon Štrombergs nodeva par īpašumu visas muižas savam vecākajam dēlam, Veimāras kambarkungam Johanam Kristianam Ādolfam Ferdinandam fon Štrombergam. Vēlāk, nonākot vienas no bagātākajām Kurzemes muižnieku - Firksu rokās 19.gadsimta otrā pusē, muižā uzsākta vērienīga saimniecības sakārtošana. Muižas teritorijā jeb tās centrā kopumā no 19.gadsimta otrās puses līdz 20.gadsimta sākumam tikušas uzbūvētas vismaz 38 mūra ēkas. Lielvirbu muižas kungu māja pārbūvēta ap 1870.gadu pēc arhitekta Zeilera projekta. Pēc āgrārreformas muižas kungu ēka nonāca Zemkopības ministrijas īpašumā un sākotnēji  izīrēta "lauku tūrisma" vajadzībām pēdējai  īpašniecei. Vēlāk tajā izveidots invalīdu nams, bet vēl vēlāk, 1935.gadā, tajā nolemts ierīkot skolu un tā pārdota pašvaldībai. 1936.gadā muižas ēkā veica remontu, lai ēku labāk piemērotu skolas vajadzībām, izlauza vecās krāsnis, pārbūvēja sienas un kāpnes, nojauca verandu ēkas priekšpusē, kāpnes un piebūvi ēkas parka pusē. 1970. gadā skolu likvidē, lai gan tobrīd Lielvirbu pamatskolā mācās vēl 68 bērni. Astoņdesmitajos gados ēkas zāles pārsvarā izmantoja dažādu kolhoza "viesstrādnieku" izmitināšanai, kuri nereti izmantoja ēkas dekoratīvos un konstrukciju elementus apkurei, vai vienkārši demolēja. 1992. gadā Lielvirbu muižas ēka tika pamesta un ēka tika izdemolēta. Sliktā jumta seguma dēļ arī starpstāvu konstrukcijas bija bojātas, kā rezultātā palikušas nebojātas tikai sienas. 2001. gadā muiža tika privatizēta, bet nekādi darbi uzsākti netika. Pēc īpašnieku maiņas, 2002.gadā uzsākta muižas ēku rekonstrukcija, kas pabeigta 2012.gadā. Privātīpašums.

1799.-1801.g. muižā par fon Štrombergu bērnu mūzikas skolotāju strādā Karls Amenda, par ko liecina uz Lielvirbu muižu adresētās Bēthovena vēstules.

“Kraujas” – brūzis.

“Lielvirbi” – kalpu māja.

Annužu kapsētā baronu Štrombergu apbedījumi ar metāla krustiem.

Adrese: Talsu novads, Abavas pagasts, Lielvirbi (tā kā Blogspot savā jaunajā versijā kopš 2020.gada oktobra liegusi iespēju kartē atzīmēt precīzu objekta atrašanās vietu, publicēšu koordinātes šeit – 57.086204, 22.574132 )