28.11.20

Iecavas dzelzceļa stacija

 

                                                           (20.gadsimta sākuma foto)

                                                               (Fotografēts 2020.gadā, V.S. foto)

Stacija atklāta 1904. gadā kā dzelzceļa līnijas Ventspils—Maskava stacija un saukta par Groß-Eckau. Padomju laikos stacijā tika uzbūvēti vairāki pievedceļi, tajā skaitā armijas vajadzībām. Sākotnējā stacijas ēka ir saglabājusies līdz mūsdienām. Pasažieru satiksme stacijā pārtraukta 2000. gadā līdz ar pasažieru satiksmes pārtraukšanu visā dzelzceļa līnijā.

1939.gada 1.augusta “Zemgales balss” raksta: “Pateicoties Iecavas un Zālītes pagasta sabiedrības atsaucībai un dzelzceļa darbinieku rosmei, Iecavas stacijā iekopti glīti apstādījumi un krāšņas puķu dobes. Uzstādīta arī skaista betona puķu vāze zaļa mauriņa dobes vidū. Vāze gatavota Jelgavā. Zāļu laukumiņu apliek ar betona apmali un apsēj. Ierosmi šim darbam devis 11. ceļu iecirkņa priekšnieks T. Šteinītis, kas arī uzņēmies darbu pārzināšanu. Darbus veic dzelzceļa strādnieki priekšstrādnieka A. Cielavas vadībā. Ļoti palīdzīga un atsaucīga bijusi arī Lejasputrasmēru saimniece Lejniece. Darbus cer nobeigt jau šonedēļ.”

Adrese: Iecavas novads, Iecavas stacija (tā kā Blogspot savā jaunajā versijā kopš 2020.gada oktobra liegusi iespēju kartē atzīmēt precīzu objekta atrašanās vietu, publicēšu koordinātes šeit – 56.628434, 24.234627 )