29.09.20

Tāšu muiža (Telses muiža, Telßen)











                                         (Fotografēts 2020.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Muiža rakstītajos avotos pirmo reizi pieminēta 1501. gadā. No 1641.gada līdz 19.gadsimta vidum muiža pieder fon Korfu dzimtai, kuras laikā tapusi muižas centra apbūve. Kungu māja būvēta 1734. gadā Frīdriha Heinriha fon Korfa laikā, bet pārbūvēta 19. gadsimta vidū. Mārtiņš Ķibilds žurnālā “Ir” raksta: “Pēc 1920.gada agrārās reformas Tāšu muižas kungu mājā ievācās skola. Komunistu laikā tai ievajadzējās jaunu aktu zāli, un remontdarbos tika pilnībā iznīcināts greznais muižas zāles interjers. Kad skola izvācās, te bija kolhoza kantoris, tad noliktava, astoņdesmitajos Liepājas apakšveļas fabrika gribēja ietaisīt pionieru nometni, bet darbus pameta, un pēdējos 20 gadus muiža noasiņoja kā apkaimes proletariāta būvmateriālu un malkas ieguves vieta.”
 Celtnē saglabājušies vērtīgi baroka stila kamīni, no akmens izgatavots galvenās ieejas portāls u.c. detaļas. Lielās mājas pirmais stāvs būvēts 18.gadsimta 60. gados, bet otrais stāvs - 1778. gadā. Bijušo muižas centru ieskauj vēsturiskie apstādījumi 10 ha platībā. No 2000. gada kompleksa ēkās tiek veikti konservācijas un restaurācijas darbi, ko veic nomnieki sadarbībā ar biedrību „Tāšu muiža”.
Muižas ieejas halles grīda restaurēta divas vasaras, pastāsta muižas saimniece K. Veinberga. «Tā neizskatās, bet visas flīzes, kas bija sadrupušas, salika atpakaļ pa gabaliņiem. Nemaz nevar pateikt, ka grīdas restaurācijā ir ieguldīts daudz darba.» Grīdu «atsvaidzinājuši» akmens restauratori no Rīgas, kuri savu roku pielikuši arī pie Brīvības pieminekļa. Lai saglabātu valsts nozīmes arhitektūru un mākslu, nepārtraukti tiek piesaistīti Kultūrkapitāla fonda projektu līdzekļi. «Nevar tā vienkārši ņemt un taisīt. Jāveic restaurācija pēc apraksta, arī meistariem jābūt sertificētiem. Līdz ar to process ir mierīgs un lēns,» stāsta muižas saimniece. «Tā pamazām savedam visu kārtībā. Visu atstājam tādu, kāds tas ir, tik vecu, cik tas ir. Tieši tāpēc jau visiem tas patīk. Tad var just, ka tā māja ir sena, viņā ir tāda laba aura un sajūtas. Ja to visu uztaisīs tīru, jaunu un skaistu, tad tas viss pazudīs,» nosaka K. Veinberga. (http://www.db.lv)
Vietējie iedzīvotāji zin stāstīt leģendu par baronesi fon Korfu, kura noindēta, jo gribējusi dot Tāšu zemniekiem brīvlaišanu agrāk, kā tas noticis visā Kurzemē. 

Adrese: Grobiņas novads, Medzes pagasts, Tāši