06.06.20

Lankas jeb Bileiķu kapi Vadakstes pagastā




                                         (Fotografēts 2020.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Braucot uz kapiem pārņēma ļoti nepatīkamas sajūtas. Pirmkārt jau nav tā, kā visā Latvijā pieņemts – pie pagrieziena uz kapiem nolikt norādi, ka tur ir kapi. Te norādes nav. Pēdējais ceļa posms sāk aizaugt un pašā galā jābrauc tikai pa zāli. Arī pie kapu vārtiem nav nekāda informācija, kas tie ir par kapiem. Nav ne miskaste atkritumiem, ne vieta, kur paņemt ūdeni. Bet kapos ir daudz koptu kapa vietu, ir arī svaigi apbedījumi. Žēl, ka pret aizgājējiem un viņu piederīgajiem tiek izrādīta tāda necieņa.

Vietējā pašvaldība saka, ka tagad kapi esot  privātīpašumā uzņēmējam Maratam Upeniekam. Dīvaini gan, cik lielai jābūt alkatībai, lai savāktu privātīpašumā reālus kapus, bet par to sakārtošanu, piebraukšanu, atkritumu savākšanu nelikties ne zinis. Šajos kapos apbedīts arī Žanis Skudra un visi viņa ģimenes locekļi. Žanis Skudra padomju okupācijas gados tika represēts, jo mīlēja savu zemi, savu valsti, ceļoja pa Latviju, fotografēja, aprakstīja to, ko redz. Ir izdota viņa grāmata “Okupētās Latvijas dienas grāmata” divās daļās. Vadakstē glabājas neskaitāmas viņa fotogrāfijas kā laikmeta liecinieces un viņa rokrakstā sarakstīta apkārtnes vēsture. Mūsdienās tieši no viņa aprakstiem un fotogrāfijām var smelties patiesu ainu, kāda valdīja tajos tālajos 20.gadsimta vidus un otrās puses gados.

Faktiski šī situācija ir prātam neaptverama. Izrādās, ka vietējā pašvaldība jūtas bezspēcīga šī privātīpašnieka priekšā. Bet nav arī saprotams, kā apkārtnes iedzīvotāju kapi var un drīkst nonākt privātīpašumā. Un vēl nav saprotams, ko gan tāds privātīpašnieks domā iesākt ar kapiem? Vai nolīdzināt un kaut ko būvēt? Jeb varbūt granti rakt kopā ar mirušo kauliem? Ja nespēj par kapiem parūpēties, tad jāatdod tos pašvaldībai, kas var parūpēties.

Adrese:  Saldus novads, Vadakstes pagasts, Bileiķi, Lankas kapi