05.10.19

Bārbeles mācītājmuiža

                                      (Fotografēts 2019.gadā, Līgas Landsbergas foto)
                                            (Foto no interneta, 2000-šo gadu sākums)

Bārbeles mācītājmuiža ir 19. gadsimta 1. puses celtne. Tās pamati ir būvēti no laukakmeņiem, ārsienas - guļbaļķu, ar horizontālu dēļu apšuvumu. Padomju okupācijas gados muižā bija iekārtota kolhoza "Bārbele" valde, kā arī dzīvokļi. Tagad tā atkal pieder Bārbeles draudzei, bet to pārdod.

Latvijas brīvvalsts laikā ēkā atradies arī ārsta dzīvolis, par ko liecina 1929.gada laikrakstā publicēts sludinājums: “Bārbeles pagastam Bauskas apriņķī vajadzīgs ārsts. Alga pēc Tautas labklājības ministrijas nosacījumiem Ls 180 mēnesī un paredzētās slimnieku piemaksas, brīvs dzīvoklis Bārbeles mācītājmuižā, ar apkurināšanu, 1/ 2 pūrv. zemes un dažas ābeles, nepieciešamās saimniecības ēkas. Ārsta mājā atrodas arī aptieka. Vēlēšanas notiks 1929.g. 23. martā, plkst. 12 dienā, Bārbeles pagasta namā.”
Muižu sāka postīt jau pirmajā okupācijas gadā. 1941.gada “Padomju Latvija” raksta: “Bārbeles mašīnu-traktoru stacija rosīgi gatavojas ražīgam lauksaimniecības darbam. Tās darbības rajonā ietilpst Bārbeles, Bruknas, Iecavas, Misas, Skaistkalnes, Stelpes un Taurkalnes pagasti. Staciju iekārto bij. Bārbeles mācītājmuižā, kur traktoru un citu lauksaimniecības mašīnu novietošanai pārbūvē muižas rijas. Ceļ arī īpašu piebūvi, kurā iekārtos plašu mehānisku darbnīcu.”

Adrese: Vecumnieku novads, Bārbeles pagasts, Bārbele