15.10.17

Liepāja, Jūras virsnieku saieta nams



                                      (Fotografēts 2017.gadā, Līgas Landsbergas foto)


Virsnieku saieta nams ir krievu jūgendstila arhitektūras paraugs. Pils projekta autors ir Pēterburgas arhitekts Sergejs Geļenzovskis. Arhitekts ir projektējis slaveno viesnīcu „Metropole” Maskavā, dzīvojamos kompleksus Pēterburgā un citus objektus.
Tā ir unikāla celtne ne tikai Latvijas, bet visas Eiropas mērogā. Celtne veidota pēc Pēterburgas arhitektūras ārpilsētas piļu parauga pakava formā flotes elitei – muižniecībai un galma aristokrātijai. Pils galvenā fasāde vērsta pret jūru, savukārt dienvidu daļā atrodas liela terase ar kolonnām un balkonu. Ēkas eksterjeru papildina bagātīgi veidoti plastiskie dekori ar ieroču motīviem. Ēkas ārējā un iekšējā apdarē tika izmantots pelēkais granīts, kā arī Somijas un Igaunijas marmors. Ēkas kompozīciju noslēdz liels sfērisks kupols, kurš pārsedz centrālo zāli. Galveno ēku ieskauj parks ar dažādām palīgēkam.
Jau toreiz viesus pārsteigusi eklektiskā baroka stila elegance, gaišuma un plašuma izjūta, izsmalcinātais mēbelējums, pils iekšēja plānojuma un apkārtējās vides harmonija. Pirmajā stāvā izvietotas istabas atbraucējiem un jūras bibliotēka. Uz Balto zāli otrajā stāvā ved brīnišķīgas marmora kāpnes. Baltā zāle pārsteidz ar savu lielumu un bagātīgajiem rotājumiem. Zāles malās atrodas divas viesistabas – Zaļā un Gaišzilā. Virsnieku saieta nams oficiāli atklāts 1907. gadā, un pēc neoficiālām ziņām pils svinīgajā atklāšanā piedalījās arī Krievijas cars Nikolajs II. Sākotnēji pils kalpoja kā flotes aristokrātijas saieta nams krievu flotes vajadzībām. Tā kļuva par jūras kara flotes bāzes centru. 1915. gada pavasarī uz Krieviju – Maskavu un Pēterburgu no pils izveda milzīgu bibliotēku, lustras, mēbeles, pārtikas krājumus, kā arī visu jūras kara flotes bāzes arhīvu.
Latvijas valsts neatkarības laikā pilī ierīkoja kaulu tuberkulozes sanatoriju, bet padomju okupācijas gados tur atradās kara flotes hospitālis. Šodien šo namu apsaimnieko Jūras Spēku mācību centrs, un tajā iekārtots Jūras spēku muzejs. Diemžēl Virsnieku Saieta nama ēka patreiz ir sliktā stāvoklī, bet to sāk pamazām atjaunot.  Ir uzlikts jumts, tiek uzturēta apkure. Taču Aizsardzības ministrijas budžetā nav līdzekļu ēkas pilnīgai atjaunošanai. Tam būtu nepieciešami vismaz 12 miljoni eiro.
  
Adrese: Liepāja, Atmodas bulvāris, starp 7. un 9. numuru