27.04.17

Kalnamuiža (Kalna muiža, Berghof) Birzgales pagastā








                                  (Fotografēts 2017.gadā, Līgas Landsbergas un Raivo Krūss foto)

Kurzemes hercogistes laikā 17. gadsimtā hercogs Jēkabs šeit ierīkoja sev medību muižu. Pastāv uzskats, ka hercogs no šejienes sūtījis uz Kurzemi slaidās mastu priedes savu kuģu būvei. Līdz Pirmajam pasaules karam muižā saimniekoja muižnieki Vīndedži. Te sot arī alus brūvēts un dārznieks Oto Aupe audzējis pat arbūzus. Pāri ceļam atradusies muižas klēts, kas pēc muižas likvidēšanas pārveidota par skolu. Apkārtnē agrāk bijuši daudz dīķi un pāri upītei bijis akmens mūra tilts, kura daļa joprojām ir saskatām ceļa caurtekā.

Zemes reformas laikā muižniekiem zemi atņēma un sadalīja zemniekiem. Pašreiz saglabājusies muižas kalpu – dzinēju māja, ap 350 gadus veca un tagad atjaunota, bet bijušās pils vietu iezīmē liels manteļskurstenis. Šo medību muižu hercogs ierīkoja uz sabrukuša klostera pamatiem, kurš savukārt bija uzbūvēts uz senlatviešu pilskalna. Drupas atrodas tuvu Gobas dzelzceļa pieturas punktam pie Birzgales - Valles autoceļa.
Teritorija ir privātīpašums, bet saimnieks laipni ielaiž un izrāda teritoriju. Pie vārtiem ir izlikts informatīvs uzraksts un telefona numurs, pa kuru sazvanīt saimnieku. Mums laimējās, jo pats rosījās netālu no vārtiem.

Adrese: Ķeguma novads, Birzgales pagasts, Kalna Druvas