13.01.17

Kabiles Z.A.Meierovica pamatskola



                                     (Fotografēts 2016.gadā, Līgas Landsbergas foto)


Kabiles skola ir skola ar bagātu vēsturi. Te mācības uzsāktas jau 1858.gadā un mācījušās dažādas velāk ievērojamas peronības.
Z.A.Meierovics dzimis Durbē ārsta Hermaņa Haima Meierovica un kabilnieces Annas Filholdes ģimenē. Četru gadu vecumā nonāk mātes brāļa, Kabiles skolas pārziņa, Roberta Filholda audzināšanā. Pamatskolā mācībās izrāda lielu interesi un labas sekmes visos mācību priekšmetos. Pēc Kabiles pamatskolas mācības turpina Tukumā, Rīgā. Politehnikumu beidz ar zelta medaļu. Bijis neatlaidīgs un enerģisks. Pirmais Latvijas Republikas ārlietu ministrs, ministru prezidents valdības divos sasaukumos. Pēc 1917.gada Zigfrīds Meierovics dzīvo Rīgā un nododas gandrīz vienīgi sabiedriskajam darbam un politikai. Būdams ārlietu ministrs, daudzkārt ieradies Kabilē, bieži iegriezies arī pie apkārtējiem zemniekiem, interesējies par viņu dzīves un darba apstākļiem, atsevišķos gadījumos zemniekiem izpalīdzējis ar naudu. 1936.gadā Kabiles 6-klašu pamatskola pārdēvēta par Zigfrīda Meierovica pamatskolu. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas Kabiles vidusskolai atjaunots Zigfrīda Meierovica vārds, tagad skola kļuvusi par pamatskolu.

Te mācījies arī Ernests Kārkliņš jeb Zeltmatis (1868-1961). 1887. gadā pārcēlies uz Rīgu, sācis strādāt Baltijas vagonu fabrikā par zīmētāja palīgu un Rīgas Latviešu teātrī par koristu. Gadsimtu mijā, būdams māsasvīra - burvju mākslinieka impresārijs, apbraukājis Vidusāziju, Sibīriju, Kaukāzu. No 1901. gada līdz 1904. gadam vadījis atturības biedrības "Auseklis" teātri Rīgā. No 1904. gada līdz 1905. gadam laikraksta "Dienas Lapa" redakcijas loceklis, teātra un literatūras kritiķis. 1909. gadā Berlīnē beidzis E.Reihera Dramatiskās mākslas augstskolas režijas kursus. Atgriezies Rīgā ,  1909. gadā  kopā ar J.Duburu nodibināja Latvju dramatiskos kursus - pirmo profesionālo latviešu aktieru skolu, bijis šo kursu pedagogs  un vadītājs no 1916. līdz 1938. gadam. 1934. gadā apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni. Pēc 2.pasaules kara bijis pedagogs Latvijas Valsts Universitātē, Teātra institūtā un Latvijas Valsts Konservatorijā. Pseidonīmi : Vecbuku Ernests , Taškentietis.
 

Adrese: Kuldīgas novads, Kabiles pagasts, Kabile