07.01.17

Biržu ūdensdzirnavas

                                          (Fotografēts 2016.gadā, Līgas Landsbergas foto)



                                                                    (Fotografēts 2019.gadā, V.S. foto)
 


Blakus Biržu muižai atrodas arī Biržu ūdensdzirnavas, kuras tagad atjaunotas un tur iekārtots viesu nams. Arī teritorija ap to labiekārtota. Teritorijā Podvāzes upes krastā atrodas Biržu Zeltenes avots un Saues avots. Teika vēstī, ka pie Zeltenes avota katru rītu mazgājusies Biržu Zeltene. Reiz pavasarī ziedošo ievu baltums un smarža apreibinājusi jaunavu tik stipri, ka viņa pakritusi un sākusi raudāt. No viņas asarām izcēlies avots. Apkārtnes cilvēki kopš seniem laikiem nāk uz šo avotu pēc ūdens veselībai un jaunībai.
Avots ir labiekārtots – uzstādīts soliņš, padziļināta un izveidota ūdens ņemšanas vieta, uztaisītas kāpnes un izveidoti celiņi.

Par Saules avotu teika vēstī, ka Podvāzes upes krastā raudājusi kāda meitene, kurai bijusi slima māmiņa. Kāds sirms vīrs, kurš gājis garām, tanī vietā licis izplūst avotam ar dziedinošām spējām, kas arī izdziedinājis meitenes māmiņu. Šis avots ticis turēts par svētu, jo ļaudis domājuši, ka ūdens var izdziedēt dažādas slimības. Saules avota ūdens arī ziemā neaizsalst. Avots ir labiekārtots – uzstādīts soliņš, padziļināta un izveidota ūdens ņemšanas vieta, uztaisītas kāpnes un izveidoti celiņi.

Adrese: Salas novads, Salas pagasts, Birži