03.08.15

Rendas mācītājmuiža (Pastorat Rönnen)


                                                      (Fotografēts 2015.gadā, Līgas Landsbergas foto)

                                                   (Fotografēts 2020.gadā, V.S. foto)

                                                     (Fotografēts 2021.gadā, Līgas Landsbergas foto)
 


Tā uzcelta 18. un 19.gadsimta mijā vecās mācītājmājas vietā. Saglabājušās senās klasicisma stila ārdurvis ar rokkoko metālkalumiem. Aiz muižas ir lapu koku parks un ūdenskritumi Īvandē. Tagad tā pamesta un luterbaznīca to tirgo kopā ar blakus pieguļošo zemi, kurā atrodas arī Īvandes ūdenskritums (http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/183219/naudas-grutibas-nonakusi-luterbaznica-tirgo-ekskluzivus-zemes-gabalus ) .
Kā stāsta cilvēki, pēc ēkas izlikšanas pārdošanā, esot atradies trimdas latvietis, kurš ēku spētu glābt, bet tad naudaskāre ņēmusi virsroku, cenas palielinātas un nu ēka turpina iet bojā.

Par te redzēto 1970.gadā raksta novadpētnieks Žanis Skudra: “Pie Rendas šoseja iztaisnota un tagad iet caur mācītājmuižas ābeļdārzu. Mācītājmuižā ierīkoti dzīvokļi, un viss te bez gala nolaists. Pastorātā priekšā ziemeļu pusē aug ļoti liels kastanis, un kāds vīrs pastāsta, ka pirms dažiem gadiem te nolauzts liels bumbierkoks. Izsīcis te arī ūdens krāšņajā Īvandes upītē, tā tik tikko sūcas pāri pār ūdenskritumu. Var redzēt, ka pie mācītājmuižas bijuši vēl citi mazāki ūdenskritumi, bet tie pilnīgi izsīkuši. Te arī īpaši postīts. Viss netīrs, piesvaidīts dažādiem atkritumiem. Kur tik skaties — stikli, stikli. Pie Īvandes ūdenskrituma cik pudeļu nav sadauzīts!
 
Adrese: Renda, “Krāces”