08.11.23

Vietalvas - Odzienas piensaimnieku biedrība (Bites pienotava)

 


                                                                   (1938.gada foto)

                                                                                    (2012.gada foto)
 

                                                                  (2022.gada foto)

                                                                                    (2023.gada foto)
 

Ēkā bija Vietalvas - Odzienas. 1. piensaimnieku biedrības "Bites" pienotava, siernīca un telefona centrāle. Fotogrāfijā – tās 25 gadu jubilejas svinības 1938. gadā.

1912. gada decembrī notika Vietalvas un Odzienas pagastu piensaimnieku pirmā sapulce, kurā tika nolemts veidot savu kopmoderniecību, kura oficiāli tika nodibināta 1913. gadā. Tajā bija 14 biedri - dibinātāji. Par valdes priekšsēdētāju ievēlēja enerģisko saimnieku Kārli Miķeli Pauliņu no Odzienas „Mazpāvuliņiem”, bet par pirmo pienotavas vadītāju iecēla Jāni Jenti.
Pienotavu ierīkoja īrētās telpās - Pētera Mūrnieka vecajā veikalā Odzienas pagasta „Bitēs”, kuras piederēja saimniekam Augustam Bitem. Piena pārstrādes mašīnu ar tvaika dzinējspēku iegādei tika ņemts kredīts no Zemes bankas. Pienotava uzsāka darbu 1914. gada augustā. Biedru skaits strauji auga un pienotava vairs nespēja pārstrādāt piegādāto pienu, tāpēc 1916. gadā tika nolemts, ka jāceļ jauna pienotavas ēka. Tomēr šo nodomu izjauca I Pasaules karš un pēckara saimnieciskā krīze. Latvijas brīvvalsts laikā atkal sākās novada saimnieciskais uzplaukums, un 1. Vietalvas - Odzienas piensaimnieku biedrība "Bites" atkal strauji attīstīja piena ražošanu un pārstrādi.
1927. gadā tika pabeigta pienotavas jaunbūve. Tā bija viena no vismodernākajām pienotavām Latvijā, celta pēc jaunāko Dānijas pienotavu ēku parauga ar kupolveidīgiem griestiem piena pieņemšanas un mašīnu telpās, arī sviestnīcā. No Dānijas tika piegādātas arī modernas piena pārstrādes mašīnas "Silkeborg". 1927. gadā „Bišu” pienotavā (to tad vadīja Jānis Varkals) tika pārstrādātas 1332,41 tonnas piena. Tajā pašā gadā piensaimnieku biedrībā jau bija 74 biedri un pienu nodeva arī citi apkaimes piensaimnieki, kuri nebija biedri. Jāpiebilst, ka tolaik apkārtnē bija arī 2. Odzienas (pirms tam Odzienas muižas) kopmoderniecība (vadītājs Georgs Princis) un Vietalvas - Sausnējas piensaimnieku biedrība "Veseta" (valdes pr-tājs P.Šīrons, pienotavas vadītājs Plāte).

Pienotava vēl darbojās pat līdz 2003.gadam. Bet tad pienāca laiks, kad tā savu darbību pārtrauca. Kādu laiku ēka stāvēja tukša, bet ap 2022.gadu ēku nopērk ģimene no Ozolniekiem - Laura un Arvīds Duntavi un sāk to atjaunot. Tajā būšot gan kur pašiem dzīvot, gan arī attīstīt ēdināšanas un viesnīcu biznesu.

Adrese: Aizkraukles novads, Vietalvas pagasts (koordinātes - 56.775561, 25.737443 )