08.11.23

Trākšu pienotava (Trakšu pienotava, Praulienas-Trākšu pienotava)

 


                                            (Fotografēts 2023.gadā, Līgas Landsbergas foto)

1940.gada “Daugavas vēstnesis” raksta: “Praulienas Trākšu piensaimnieku sabiedrība šogad paredzējusi celt jaunu koppienotavas ēku. Būvmateriāls jau sagatavots un 24. aprīlī būves darbus izdos izsolē.”

Latvijas lopkopis un piensaimnieks” 1940.gada jūlijā raksta: “Praulienas-Trākšu piensabiedrībā šī gada 15. jūnijs bija viena no lielajām dienām — lika pamatakmeni jaunai koppienotavas ēkai. To ceļ pie Trākšiem, netālu no līdzšinējās ēkas. Pie pamatakmens atklāšanas runu teica tagadējais Praulienas-Trākšu piensabiedrības priekšnieks A.Barbāns, norādot nākošā nama nozīmi gan valstiskā, gan saimnieciskā ziņā. Pamatakmens iesvētīšanas aktu izpilda Lazdonas draudzes mācītājs Cinīts. Nākošā nama pamatos iemūrē rulli ar Praulienas-Trākšu piensabiedrības aktu, pašreizējos laikrakstus un sudraba naudu.
Tagadējā ēka tiek rentēta no Varkaļa «Trākšos», un sākts strādāt 1923. gadā. Jauno ēku ceļ pēc «Turības» projekta, izmaksās apmēram Ls 75.000. Cerams, ka nākamā gada rudenī, jau pienotava varēs darboties jaunā ēkā. Zemes gabals 1 ha, uz kura ceļ jauno ēku, iegūts pirkšanas ceļā.”

Adrese: Madonas novads, Praulienas pagasts (koordinātes - 56.784401, 26.342837 )