05.11.23

Bernātu kūrorts

 



                                                                  (2015.gada foto)


                                                               (Fotografēts 2023.gadā, V.S. foto)
 

Bernātu dabas parkā pie ceļa, kas no Bernātu centra ved uz jūru, redzamas augstas ar mežu apaugušas kāpas. Uz vienas kāpas novietots piemiņas akmens ar pirmā Latvijas Valsts prezidenta Jāņa Čakstes 1924. gadā teiktiem vārdiem: “Te jābūt kūrortam.”

1931.gada “Jūrmalas vārds” raksta: “Caur Liepāju ar autobusu un Zelmeņa tēva mašīnu devāmies uz Liepājas topošo peldvietuBernātiem. Tie ir 17 km aiz Liepājas. Skaists priežu mežs. Kalnains. Zem kājām mīksta, vēl neizbradāta sūna gurkst kā plīša tepiķis. Apbrīnojams klusums. Miers. Saule. Uz augstas kāpas — Bernātu pirmā celtne. Mūs ved pats šī kūrorta nodibinātājs un dvēsele — Zelmenis. Šī pirmā celtne — Liepājas Jūrmalas Labierīcības biedrības paviljons ar atklātu veransu uz jūras pusi. Tad Bernātu peldvietas zelta grāmatā bijušo valsts prezidentu J. Čakstes, G. Zemgala un daudzu citu ievērojamu vīru un ekskursantu parakstiem pievienojam arī savējos, bet apmeklētāju plāksnē iedzinām pa piemiņas naglai. Tālāk mūs ved Zelmeņa kundze uz savu pili. Sanatorija ir Zelmeņu īpašums. Tik balts, ērts, tīrs it viss. Tik labi te. Tik brīvi elpo krūts. Un tik daudz saules, gaisa, gaismas. . Te labierīcības, kādas grūti nāksiet pat atrast vecajās peldvietās. Visos dzīvokļos vannas, silts un aukts tekošs ūdens, centrālapkurināšana. Jā, tas viss atrodams Bernātu sanatorijā, peldmājā «Villa Alma». Un kad vēl esi izlasījis zīmīgos vārdus uz nelaiķa Čakstes kalna: «Te ir jābūt kūrortam» — tad neviļus rodas it kā pārliecība, ka peldvieta te arī būs, lai gan veselais saprāts šādu iespējamību vismaz tuvākā nākotnē izslēdz. Ticība tomēr rada brīnumus.”

1938.gada “Latvijas kareivis” raksta: “Ap 18 km attālajā Bernātu kūrortā apvienoti modernai dziedniecībai un atpūtai vajadzīgie - jūras peldes, priežu meža gaiss un miers. Pagaidām ēku vēl pamaz, bet jāņem vērā, ka kūrorts sācis veidoties vēl nesen, kā tas lasāms priežu pakalnā uz cementa pamata uzstādītā šūnakmenī, jo šo vietu apmeklēdams 1924.gada 27. septembrī, Valsts prezidents J. Čakste teica: «Te ir jābūt kūrortam». Plašākā atpūtas vieta ir «Villa Alma». Tur glabājas zelta grāmata, domāta kūrorta izveidošanas ziedojumu ierakstīšanai. Bernātus apmeklējot arī daudz lietaviešu viesu. Ikgadus še nākušas klāt jaunas labierīcības.

Kurzemes vārds” 1939.gadā raksta” “Vārdi «šeit jābūt kūrortam» gāja tautā un guva piekritējus. Nodibinājās Liepājas jūrmalas labierīcības biedrība, kuras entuziasts bij toreizējais Liepājas bankas prokūrists Pēteris Priedītis, un jau pēc diviem gadiem maijā Bernātu meža pakalnā, kur bij stāvējis prezidents Čakste, atklāja Bernātu kūrorta dibināšanas akmeni, kurā lasāmi zīmīgie Čakstes vārdi. Liepājas jūrmalas labierīcības biedrība uzcēla savu paviljonu, kuram kaimiņos drīz radās otra māja — nelaiķa J. Zelmeņa celtā pansija «Villa Alma». Bernātu mežs bija sadalīts apbūves gabalos, kuriem bij ļoti daudz noņēmēju, jo Bernātu kūrorta ideja, kā jau teikts, bij ļoti populāra. Par Bernātu dabisko pievilcību vislabāko liecību dod tas, ka zemes gabalus tur pieprasīja pat ārzemnieki un, 1929. gadā Liepājā viesojoties, pat čehu žurnālistu delegācija par Bernātu lieliskumu bij tā sajūsmināta, ka uz vietas aizrunāja vairākus apbūves gabalus, un tikai daži ārējas dabas sarežģījumi bij vainīgi, ka čehi tur neuzcēla savu žurnālistu atpūtas mītni. Tie bija Bernātu sajūsmas pilni gadi. Gadi gāja, bet Bernātu apbūve nevirzijās uz priekšu tādā straujā tempā, kā tas būtu jaunam kūrortam nepieciešams. Tagad Bernātu mežā redzam gan skaistas privātas vasarnīcas, bet to skaits ir pārāk niecīgs, lai šai dabas lolotai vietai jau būtu apbūvēta kūrorta izskats. Pašlaik būvniecība Bernātos pilnīgi apstājusies. Kamdēļ tas tā? Kamdēļ Bernātu uzplaukums apstājies nelaikā? Liepājnieki Bernātus gan iecienījuši, sevišķi vasarās sestdienās un svētdienās, kad uz turieni dodas krietni liels izbraucēju skaits, tomēr pašas Liepājas liedags ir tik skaists un zaļumiem bagāts, ka liepājniekiem nemaz netīk mērot 16 kilometru tālo ceļu uz Bernātiem, bet tie labprāt brīvās svētdienas un darba dienu pēcpusdienas pavada tepat savās mājās. Tā ir ērtāk un parocīgāk un arī izdevumi mazāki.

Otrs traucējums ir vēl īsti labi nenokārtotā satiksme. Satiksmi gan uztur diezgan ērtie autobusi, bet dzīvākā izbraukuma laikā tie stipri pārpildīti un arī braukšanas maksa — 60 santīmi — izbraucējiem ir par augstu.

Kādreiz bija projekts ierīkot Bernātos pēc ārzemju parauga spēļu kazino un plašu restorānu, bet dažu grūtību un apsvērumu dēļ šī ideja palika tikai projektā. Runāja arī par tramvaja līnijas pagarināšanu līdz šim Liepājas dienvidu kūrortam, bet pašreizējos apstākļos tas nepavisam nav realizējams.”

Te jāpiebilst, ka padomju okupācijas laikā “Villa Alma” tika izmantota kā viena no pionieru nometnes kompleksa celtnēm. Villa tika vēlāk atjaunota, taču 2008. gadā nopietni cieta ugunsgrēkā. 

Adrese:  Dienvidkurzemes novads, Nīcas pagasts, Bernāti (koordinātes - 56.378078, 20.982423)